N-o să-ți vină să crezi cum arată roșia care cântărește 1.2 kg! Un nou record pentru cercetătorii din Buzău

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 01 aug 2024, 10:55

Cea mai mare roșie din lume cântărește 5,5 kilograme

Sursa: PixaBay

Cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău au stabilit un nou record cu o roșie din soiul Beefsteak care cântărește 1.220 de grame, depășind astfel recordul anterior de 1.100 de grame.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău a reușit să stabilească un nou record cu o roșie din soiul Beefsteak, care a ajuns să cântărească 1.220 de grame, depășind cu mult recordul de anul trecut de 1.100 de grame. Această performanță remarcabilă este rezultatul unor tehnici avansate de ameliorare și cultivare, aplicate de specialiștii din cadrul SCDL Buzău.

Roșia de 1.2 kilograme

Postarea de pe Facebook a Stațiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, în care se anunță acest record, a fost însoțită de o fotografie a impresionantei roșii

și un mesaj care subliniază succesul cercetătorilor.

„Hola mami, qué guapa! 😎

Această descriere este un #pamflet, însă 🍅 noastră este 100% reală și a depășit recordul de anul trecut, greutatea ei fiind de #1220g.

#TomataUriașă #Ameliorare #Cercetare #Biodiversitate”, se arată în postare.

Citește și: O femeie a supraviețuit 40 de zile după ce a fost legată de un copac, în junglă, chiar de soțul ei, după o ceartă conjugală. Aceasta a fost găsită de un cioban

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Citește și: Câți bani va primi David Popovici din partea României pentru cele două medalii obținute. Ion Țiriac i-a promis și el un premiu tânărului sportiv

Cum se pot crește astfel de roșii

Procesul de creștere în greutate a tomatelor poate fi realizat prin mai multe tehnologii, explică Elena Barcanu. Aceste metode includ reducerea numărului de fructe pe plantă, procedeul de altoire sau utilizarea îngrășămintelor specifice, toate având scopul de a maximiza dimensiunile și greutatea fructelor.

„Vrem să depășim un record. Ca un exemplu, cea mai mare tomată în Europa a cântărit 3,5 kilograme, iar din lume a ajuns la 5,5 kilograme. Fructele acestea provin din lucrări de ameliorare”, a declarat cercetătorul SCDL Elena Barcanu pentru Agerpres.

„Este o linie pe care noi o avem în studiu, și de la an la an se mai mărește cu câteva grame.

Este un soi mai vechi de tomată, am primit câteva semințe de la niște persoane în vârstă, fac parte din familia tomatelor cărnoase. Acum urmărim să îmbunătățim producția și dimensiunile mari ale fructului. Vrem să observăm câte fructe de dimensiuni mari poate să producă o plantă. Avem o tomată în greutate de 1.220 grame, recordul de anul acesta. Recordul de anul trecut a fost de aproximativ 1.100 de grame. Din fructul respectiv vom extrage semințele, vom încerca o nouă tehnologie de cultură să vedem dacă putem crește greutatea fructului și producția.
Tomata este dulce, specifică celor cărnoase, Beefsteak. Se aseamănă la gust cu tomatele noastre Hera”
, a adăugat cercetătorul.

Pe parcursul anului 2024, SCDL Buzău a cultivat peste 120 de soiuri de tomate, inclusiv soiuri hibride. Printre soiurile de bază se numără Siriana, o tomată productivă, cu coacere uniformă și ciorchinii bine legați, cu 5-6 fructe uniforme. Soiul Inima de bou, Andrada, produce atât fructe tipice, cu formă caracteristică de inimă, cât și fructe mari, de până la 500 de grame. Ovidia, un alt soi, este o varietate extra-timpurie și productivă, cu creștere semideterminată, ce poate fi recoltată cu tot cu ciorchine. Soiul Hera produce tomate de mari dimensiuni, iar Flaviola este o tomată tip cireașă, dulce și aromată.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.