NASA a lansat cu succes cea mai puternică rachetă spre Lună. Care este misiunea Artemis

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 aug 2023, 05:20

NASA a lansat cu succes cea mai puternică rachetă spre lună

Sursa: https://www.pexels.com/

NASA a lansat cu succes racheta Artemis spre Lună.

Potrivit euronews.ro, NASA a lansat racheta Artemis, cu succes, spre Lună, după a treia încercare.

Racheta Artemis a fost lansată spre Lună

Cea mai mare racheta americană, Artemis 1, care trimite o capsulă fără echipaj uman pe orbita lunară a fost lansată. Este a treia încercare de a plasa o capsulă goală în jurul Lunii pentru prima dată în ultimii 50 de ani.

Acest eveniment a avut loc la baza spațială Kennedy din Florida. În 2022 Statele Unite ale Americii au mai avut două încercări, eșuate, de lansare pentru Artemis.

Citește și: NASA va lansa ARTEMIS pe timp de noapte! Va amana din nou sau?

Începând de pe data de 16 noiembrie 2022, racheta urmează să efectueze o misiune cu durata de șase săptămâni.

Artemis va zbura spre Lună, o va ocoli prin partea cea mai îndepărtată de Terra, apoi va reveni pe Pământ. Următoarea etapă a programului Artemis ar fi trimiterea pe Lună, cu ajutorul rachetei, a capsulei spațiale Orion. De data aceasta, capsula Orion va avea oameni la bord.

Artemis a costat 4,1 miliarde de dolari, fiind primul pas spre reluarea misiunilor NASA pe lună. Construcția acesteia a durat aproximativ 10 ani și este cea mai puternică rachetă realizată până acum de către agenția americană.

Primele zboruri care se vor efectua nu vor avea echipaj uman, rolul acestora fiind doar de a testa noile echipamente. La bordul acestora se vor afla inclusiv manechine cu senzori, cu ajutorul cărora se vor studia efectele radiațiilor cosmice asupra unui viitor echipaj uman. 

Cel mai devreme, o misiunea cu echipaj la bord va avea loc abia în 2025. Genul acesta de rachetă ar putea fi folosit și pentru viitoarele zboruri spre Marte.

 În timp ce alimentau racheta lunară, reprezentanții NASA au reușit să astupe o scurgere. Combustibilul de hidrogen a țâșnit dintr-o supapă de pe rampa de lansare, o locație diferită față de cele din timpul încercărilor de lansare anterioare. Doi tehnicieni și un oficial de siguranță s-au grăbit să repare supapa care se afla în pericol de explozie. 

Citește și: Primul astronaut japonez va fi trimis pe Lună de către Statele Unite ale Americii și de Japonia

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La puțin timp după acest incident, un site de urmărire radar al Forțelor Spațiale a căzut din cauza unui comutator defect, ceea ce a dus la o altă încurcătură.

Ceasurile care arătau numărătoarea inversă au continuat să meargă, oficialii indicând că problemele vor împinge lansarea în fereastra de două ore de miercuri.

Primele două încercări de lansare ale rachetei Artemis au eșuat

Pe 12 septembrie NASA a anunțat că va anula misiunea Artemis 1 din cauza unei scurgeri la rezervorul de hidrogen. Atunci, inginerii au încercat o serie de remedieri, dar o alarmă s-a declanșat când s-a repornit comanda de umplere a rezervorului de hidrogen.

Racheta arde 2,7 milioane de litrii de hidrogen lichid și oxigen pentru a putea fi lansată.

Numele rachetei vine de la zeița Artemis, care în mitologia greacă era sora geamănă a lui Apollo, acesta fiind numele programului NASA când a trimis primii oameni pe Lună, acum dorindu-se o reeditare a acestei performanțe și nu numai.

Neil Armstrong a fost primul om care a pășit pe Lună, în 1969, alături de Buzz Aldrin, moment în care a rostit celebrele cuvinte: “Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

În 2024, misiunea Artemis 2 va transporta doi astronauți pe orbită în jurul Lunii, fără ca aceasta să aselenizeze, această sarcină fiindu-i rezervată echipajului misiunii Artemis 3, prevăzută cel mai devreme în 2025.

China a anunțat, în 2021, că își propune să construiască, pe Lună, împreună cu Rusia, o stație internațională de cercetare, fiind așteptate să se implice și state cu putere financiară semnificativă, precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Până în 2025, agențiile spațiale ale Chinei și Rusiei vor alege o locație pentru baza lunară, iar construcția ar trebui să urmeze între anii 2026 și 2035

 

Taguri: