NASA este foarte mulțumită de gradul în care a zguduit un asteroid!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 sep 2023, 03:05

Agenția este surprinsă de cât de mult material a fost eliberat atunci când a izbit intenționat nava sa spațială !

Sursa: PixaBay

Agenția este surprinsă de cât de mult material a fost eliberat atunci când a izbit intenționat nava sa spațială !

NASA este foarte mulțumită de gradul în care a zdruncinat un asteroid. Agenția este plăcut surprinsă de cât de mult material a fost eliberat atunci când a izbit intenționat nava sa spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) în asteroidul Dimorphos în septembrie, relatează CNN- un efort revoluționar și revoluționar pentru a găsi o modalitate de a împiedica o rocă spațială ucigașă să se ciocnească cu Pământul, în stilul extincției dinozaurilor.

Coliziunea a reușit într-adevăr să devieze Dimorphos, reușind să îi schimbe traiectoria- eliberând în același timp cantități copioase de praf și roci libere.

De fapt, conform celor mai recente estimări, DART a deplasat aproximativ două milioane de kilograme de resturi.

Zdrobit în bucăți

NASA salută pandemoniul pe care l-a provocat la milioane de kilometri distanță ca fiind un succes răsunător.

"Ceea ce putem învăța din misiunea DART face parte din activitatea globală a NASA pentru a înțelege asteroizii și alte corpuri mici din sistemul nostru solar", a declarat Tom Statler, cercetător de program pentru DART la NASA, la începutul acestui an.

"Impactul cu asteroidul a fost doar începutul", a adăugat el. "Acum folosim observațiile pentru a studia din ce sunt făcute aceste corpuri și cum s-au format- precum și cum să ne apărăm planeta în cazul în care ar exista vreodată un asteroid care se îndreaptă spre noi."

Observațiile efectuate atât de observatoarele terestre, cât și de cele spațiale au surprins cantitatea uriașă de resturi create de coliziune.

Potrivit echipei DART, tocmai din cauza tuturor acestor resturi desprinse, nava spațială a reușit să schimbe traiectoria asteroidului. Cu alte cuvinte, dacă Diomorphos ar fi absorbit pur și simplu impactul navei spațiale, traiectoria sa s-ar fi schimbat semnificativ mai puțin.

"Transferul de impuls este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem măsura, deoarece este o informație de care am avea nevoie pentru a dezvolta o misiune de impact pentru

a devia un asteroid amenințător", a declarat Andy Cheng, liderul echipei de investigație DART, într-o declarație în această săptămână.

Cu cât mai multe date vor fi colectate, cu atât mai bine ne vom putea face o imagine mai bună a acestui eveniment violent- un imbold care ar putea salva omenirea de la o distrugere sigură într-o zi.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Misiunea Dart

Atunci când nava spațială Double Asteroid Redirection Test a NASA s-a izbit de micul asteroid Dimorphos, impactul a lăsat cu siguranță o urmă.

Coliziunea intenționată, care a avut loc la 26 septembrie ca test al tehnologiei de deviere a asteroidului, a deplasat în spațiu peste 1 milion de kilograme de roci și praf de pe asteroid. Oamenii de știință estimează că a fost suficient material pentru a umple aproximativ șase sau șapte vagoane de tren.

Informațiile obținute în urma coliziunii îi ajută pe oamenii de știință să învețe cum ar putea fi folosită în viitor această tehnică de apărare planetară. Asta în cazul în care se va descoperi vreodată că un asteroid se află pe curs de coliziune cu Pământul.

Nici Dimorphos, nici asteroidul mai mare Didymos, pe care îl orbitează, nu reprezintă o amenințare pentru Pământ, dar sistemul a fost un excelent exercițiu de tragere la țintă.

Noile descoperiri și imaginile de la impact au fost împărtășite joi, în cadrul reuniunii de toamnă a American Geophysical Union din Chicago.

"Ceea ce putem învăța din misiunea DART face parte din activitatea globală a NASA pentru a înțelege asteroizii și alte corpuri mici din sistemul nostru solar", a declarat Tom Statler, cercetător de program pentru DART la NASA, într-o declarație.

"Impactul cu asteroidul a fost doar începutul. Acum folosim observațiile pentru a studia din ce sunt făcute aceste corpuri și cum s-au format- precum și cum să ne apărăm planeta în cazul în care ar exista vreodată un asteroid care să se îndrepte spre noi."

Citește și: NASA a lansat cu succes cea mai puternică rachetă spre Lună. Care este misiunea Artemis

Citește și: Asteroizi capabili sa anihileze orase! Ce s-a descoperit?

Citește și: Ministerul Afacerilor Interne, mesaj emoționant cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor. Povestea curajoasă a lui Enzo