NASA va lansa ARTEMIS pe timp de noapte! Va amana din nou sau?

Autor: Bogdan Frațilă

NASA confirma lansarea fiind programată pentru luni, 14 noiembrie, la miezul nopții!

Sursa: PixaBay

NASA confirma lansarea fiind programată pentru luni, 14 noiembrie, la miezul nopții!

NASA a confirmat că următoarea încercare de lansare a misiunii Artemis I va avea loc noaptea, lansarea fiind programată pentru luni, 14 noiembrie, la miezul nopții. După câteva luni dificile în care s-a încercat pentru prima dată lansarea rachetei Space Launch System, inclusiv câteva repetiții generale umede, două încercări anterioare de lansare, un test de încărcare a rezervoarelor și o întrerupere din cauza unui uragan, racheta va începe să se rostogolească din nou pe rampa de lansare 39B de la Centrul Spațial Kennedy din Florida imediat după miezul nopții de vineri, 4 noiembrie.

Mai riscant, dar asta e urmatoarea sansa

O lansare pe timp de noapte înseamnă o vizibilitate mai redusă, iar reprezentanții NASA au declarat că ar fi preferat o lansare pe timp de zi. Cu toate acestea, echipa a fost încrezătoare că o lansare pe timp de noapte poate fi efectuată în siguranță și că poate îndeplini toate cerințele misiunii, a declarat Jim Free, administrator asociat la Direcția Misiuni de Dezvoltare a Sistemelor de Explorare a NASA.

În ceea ce privește publicul, lansarea pe timp de noapte înseamnă că priveliștea nu va fi la fel de bună, dar ar trebui să fie totuși disponibile unele imagini.  "Avem camere cu infraroșu. Vom avea parte de imagini- focul mare care iese din spate ne va ajuta să ne luminăm și noi", a declarat Free în cadrul unei teleconferințe cu presa. "Avem un număr mare de camere de filmat aici de unde vom obține în continuare imagini".

Racheta fara echipaj

Scopul lansării fără echipaj de pe 14 noiembrie este de a testa noua rachetă Space Launch System și nava spațială Orion, trimițând-o într-un zbor în jurul Lunii înainte de misiunile planificate cu echipaj. Cea mai recentă tentativă de lansare de la sfârșitul lunii septembrie a fost anulată din cauza uraganului Ian, care a lovit coasta Floridei, ceea ce a necesitat ca racheta să fie rostogolită de pe rampa de lansare și să fie transportată într-o clădire, numită Vehicle Assembly Building (VAB), aflată la câțiva kilometri distanță.

"Când a trebuit să ne rostogolim din cauza uraganului, vă spun că a fost dezamăgitor", a declarat Cliff Lanham, manager senior al operațiunilor cu vehicule din cadrul programului Exploration Ground Systems de la Kennedy.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După ce a stat în clădire în ultimele săptămâni, racheta va face acum o călătorie de patru mile de la VAB înapoi la rampa de lansare, transportată de o mașină de 6,6 milioane de lire sterline, numită crawler, într-o călătorie care durează de obicei între opt și 12 ore. Ca întotdeauna în cazul lansărilor de rachete, vremea este un factor care determină dacă lansarea este sigură. Ofițerul meteorolog Mark Burger, de la Escadronul meteo 45 al Forțelor Spațiale Americane, a declarat că vremea pare bună pentru începerea lansării în această seară, dar în weekend vor fi atenți la o zonă

de presiune joasă care se dezvoltă în apropiere de Puerto Rico. Există aproximativ 30% șanse ca acest sistem să se transforme într-o furtună, ceea ce ar putea duce la ploi și vânturi de până la 40 de noduri pe coasta Floridei, dar Burger a spus că aceste condiții se încadrează în parametrii acceptați pentru desfășurare.

Plan de rezerva

Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la durata de viață a rachetelor de rapel, deoarece îmbinările care conectează segmentele de rapel rezistă doar o anumită perioadă de timp după stivuire, iar bateriile de rapel au o durată de încărcare de doar trei luni. Inițial, boosterele au fost certificate să dureze 12 luni după stivuire, termen care expira în ianuarie 2022, dar durata lor de viață a fost extinsă la 23 de luni, prima parte expirând pe 9 decembrie. Dacă racheta nu va fi lansată înainte de această dată, atunci agenția va trebui să efectueze o altă evaluare pentru a vedea dacă piesele mai pot fi folosite.

În cazul în care există probleme cu data de lansare din 14 noiembrie, există oportunități de rezervă disponibile pe 16 și 19 noiembrie.

Citeste si: Top 5 seriale noi care au aparut in Toamna 2022! Afla ce e nou aici!

Citeste si: Conflict peste tot! Protestatarii in Peru cer demisia președintelui!

Citeste si: Top 3 televizoare moderne până la 500 de euro! In 2022 care e topul?