Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 dec 2023, 16:00

Azi este celebrată Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos 

Sursa: Unsplash

Duminica Nașterii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox 25 decembrie 2023.

Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox 25 decembrie 2023, zi în care creștinii ortodocși celebrează Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai importantă celebrare de pe parcursul întregului an, care reprezintă un moment de bucurie pentru toți credincioșii. 

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 25 decembrie!

Sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox 25 decembrie 2023 

Crăciunul 2023 este sărbătorit lunea. Sărbătoarea Nașterii Domnului este marcată în calendar ortodox 25 decembrie 2023, cu cruce roșie. 

Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a avut loc la data de 25 decembrie, mai exact la nouă luni după ce Duhul Sfânt L-a Întrupat pe acesta, moment în care Fecioara Maria a primit marea veste că aceasta îl poartă pe Fiul Domnului. Fecioara Maria a aflat această veste chiar de la Arhanghelul Gavriil.

La momentul la care Mântuitorul Iisus Hristos trebuia să se nască, la conducere se afla regele Irod cel Mare, care domnea peste Galileea și Iudeea. Imperiul Roman era condus de Octavian Augustus, iar acesta a cerut un recensământ, iar fiecare cetățean era nevoit să meargă în cetatea sa de origine pentru a se declara, lucru pe care l-a făcut și Fecioara Maria.

Din acest motiv, Maica Domnului, însoțită de Sfântul și Dreptul Iosif au mers de la Nazaret la Betleem pentru recensământ, însă momentul magic în care Mântuitorul Iisus avea să se nască.

Aceasta nu avea unde să își nască pruncul din cauza mulțimii de oameni ce veneau la recensământ, motiv pentru care aceasta a fost nevoită să nască într-o peșteră, ce era și loc de adăpostire turmelor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Rugăciunea de mulțumire pe care să o rostește înainte de Crăciun

Aceasta L-a înfășat pe Iisus Hristos și L-a pus în ieslea boilor pentru a Îl încălzi pe acesta. În acel loc, îngerul a vestit Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, iar aceste cuvinte sfinte au ajuns și la cei trei magi care se uitau pe cer pentru a observa steaua sfântă.

Cei trei au parcurs un drum până la Ierusalim în căutarea pruncului, însă Irod își dorea ca acesta să fie omorât, astfel încât a trimis oștile lui ca să omoare pe copiii din Betleem de la doi ani în jos.

Dumnezeu a trimis un înger pentru a îi spune lui Iosif că Irod îl caută pe Prunc, iar singura soluție pentru a îi salva este să plece cât mai departe de acest loc, în Egipt, iar asta este ceea ce au făcut, ajungând acolo în siguranță, potrivit pravila.ro.

Calendar ortodox 25 decembrie 2023. Rugăciunea care se rostește în ziua de Crăciun

Rugăciune către Mântuitorul Iisus Hristos pe care e bine să-l citească toți credincioșii în ziua de Crăciun 

Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotțiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat și lumea s-a bucurat de Nașterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul și asemănarea Ta și i-ai dat botezul spre pocăință; Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, și ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale și ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaște pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea. Tu și acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primește pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăși l-ai primit. Că am auzit glas grăind și magii închinându-se cu daruri și îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre

Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024

mântuirea noastră. Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă grăind: Hristos Se naște, măriți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L! Hristos pe pământ, înălțați-vă! Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita și cinstita serbare, și toți după vrednicie o laudă cu inima și cu buzele. Și acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primește pe robii Tăi, precum și plecarea genunchilor și umilința noastră, ca plinind poruncile Tale, curați și neprihăniți, ajungând acum la cinstită Nașterea Ta, să ne împărtășim cu Preacuratul Trup și Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea și închinăciunea, împreună și Tatălui și Duhului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.