Naşterea naturală sau naşterea prin cezariană?

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:08

Dr. Andreea Vultur, medic specialist obstetrică - ginecologie

Naşterea este unul dintre cele mai importante momente din viaţa unei femei şi din viaţa unui cuplu. Naşterea normală mai este denumită şi naştere naturală, naştere fiziologică sau naştere vaginală care poate fi definită ca naşterea unde nici o intervenţie medicală nu a fost folosită. Intervenţiile pot însemna inducerea travaliului şi accelerarea lui prin administrarea de medicamente sau prin ruperea apei. De asemenea sunt incluse aici folosirea anesteziei epidurale, naşterea asistată sau cezariană.

Importanţa naşterii normale este o preferinţa personală şi poate varia de la o femeie la alta.Unele femei care ar dori să aibă o naştere naturală află că nu este posibil. Evident că siguranţa bebeluşului şi a mamei este de importanţă maximă,şi intervenţiile medicale sunt vitale pentru unele femei în timpul naşterii.

Naşterea fără intervenţii medicale poate avea multe beneficii. Următoarele sunt doar câteva:

- mai puţină durere postnatală
- recuperare fizică mai rapidă
- creşterea încrederii în tine ca rezultat al naşterii
- contactul cu bebeluşul este mult mai mare
-

reduce probabilitatea depresiei post-natale
- un bebeluş mult mai liniştit
- o experienţă de alăptat mult mai uşoară

Căile de a creşte probabilitatea de a avea o naştere normală includ:

- în ultimul trimestru al sarcinii, statul în poziţie verticală, poziţia înainte (coapsele sunt mai ridicate decât genunchii, iar umerii să fie scoşi înainte) pentru a ajuta bebeluşul să se aşeze în poziţia normală pentru naştere.


- monitorizare de către moaşe
- suportul continuu al unei femei cu experienţă în timpul travaliului
- mersul în timpul travaliului

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Naşterea a fost descrisă ca fiind evenimentul cel mai important din viaţa unei femei,chiar dacă

motivele sunt pozitive sau negative.Travaliul şi naşterea o pot afecta profund pe o femeie. Dar naşterea normală este acum o excepţie,şi experienţele femeilor sunt în creştere sub supraveghere medicală. Deci, ce este naşterea naturală, de ce este ea avantajoasă pentru femei şi bebeluşi,şi cum poate ea fi realizată?

Ce înseamnă naşterea naturală?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a spus că naşterea naturală este:
începere spontană, risc minim la începutul travaliului şi rămânerea cu risc minim pe tot timpul travaliului şi naşterii.
Fătul este născut spontan (fără ajutor) fiind în poziţia cu capul în jos între săptămânile 37-42 de sarcină. După naştere mama şi copilul sunt în condiţii bune de sănătate.

Asociaţia de Îmbunătăţire a Serviciilor Maternale (AIMS) a extins această definiţie excluzând orice naştere în care s-a intevenit prin alte procese medicale. Deci, definiţia lor a naşterii normale nu include naşterile unde travaliul a fost indus sau accelerat de medicamente, sau care implică amnitomia, anestezia epidurală sau episiotomia.

Această definiţie poate fi egală cu naşterea naturală-naşterea fără implicare medicală. Poate fi numită de asemenea naştere fiziologică sau naşterea vaginală.
 

 

Taguri: