Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023: Tradiții și obiceiuri pentru data de 24 iunie. Sărbătoare mare în calendarul ortodox

Author: Cristina Mocanu

Ce tradiții mai păstrează românii de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul?

Sursa: freepik.com

Ce tradiții mai păstrează românii de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul?

Pe 24 iunie este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar în tradiția românească mai sunt sărbătorite și “Sânzienele”.

Pe 24 iunie este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sf Ioan Botezătorul este marcată în calendarul creștin ortodox în data de 24 de iunie. Tot în aceeași zi, în popor, se sărbătoresc și Sânzienele sau Drăgaica, așadar, de această zi sunt legate numeroase obiceiuri și superstiții.

Sfântul Proroc Ioan s-a născut în familia preotului Zaharia, la aproximativ 10 kilometri de Ierusalim, la Ein-Karem.

Citește și: Calendar Ortodox 20 iunie 2023: Ce sărbătoare este marți? Rugăciunea pentru împlinirea dorințelor și a gândurilor bune

Nașterea sa a fost propovăduită preotului Zaharia, în timp ce se afla în altarul templului, de către Arhanghelul Gavriil. Mama sa, fiind înaintată în vârstă și fără copii, deoarece era considerată stearpă, era descendenta din neamul lui Aaron și cel al lui David.

Zaharia nu a crezut în cuvintele îngerului și drept pedeapsă acesta a rămas mut. Nașterea Prorocului s-a petrecut cu șase luni înainte de Nașterea lui Iisus.

Preoții cred că nașterea Înaintemergatorului este ca 'minunea ce merge înaintea Minunii' și o privesc ca pe o treaptă pe care se urcă înțelegerea celor ce vor vedea nașterea cea peste fire, din cea bătrână și stearpă din neamul lui Aaron, pentru a se sui apoi la vederea cea preaminunată a nașterii Celui mai presus de fire din Fecioara Maria.

Exista o lungă perioada din viaţa Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu se cunosc informaţii. Se ştie că s-a retras în pustiu, unde a dus o viaţă de aspre nevoințe, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu.

Din Evanghelia după Marcu, aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul era îmbrăcat în haine din păr de cămila, încins cu o curea de piele şi că se hrănea cu lacuste şi miere sălbatică. Majoritatea persoanelor cred că acesta se hrănea cu lăcuste, dar de fapt erau lacuste, o plantă rară, care nu se mai găsește în ziua de astăzi.

Sfinții Părinți au rânduit că ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de naștere.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Tradiții și obiceiuri românești de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Ziua de Sânziene sau Nașterea Sf Ioan Botezătorul este considerată sfântă.

În această zi, nimeni nu are voie să lucreze, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.

Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.

Din popor se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu cei vii. Astfel, în foarte multe zone din țară, se fac pomeni pentru morţi, de moșii de Sânziene. În multe zone din țară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. De asemenea, în unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.

Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă. Fac asta în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul.

Florile culese în ziua de Sânziene prinse în coronițe sau legate în formă de cruce. Apoi sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și sunt păstrate, apoi, pentru diverse practici magice.

Citește și: Tradiții pentru solstițiul de vară 2023: Ce nu este bine să faci în această zi?

Ceaiul obținut din florile de sânziene este un leac magic pentru bolile de ficat, pancreas sau splină. În plus, aceasta tratează și afecțiunile care apar la nivelul sistemului nervos sau la nivelul rinichilor și este benefic și pentru persoanele care prezintă afecțiuni ale tiroidei.

Fetele mai aveau obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperișul casei. Dacă aceasta rămânea pe acoperiș, fata urma să se mărite chiar în acel an, în timp ce, dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă pentru a ști câţi ani mai are de așteptat. Florile de Sânziene sunt un reper calendaristic agrar. Dacă înfloresc înainte de sărbătoarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, înseamnă că vegetația plantelor este prea avansată. După ce înfloresc Sânzienele se începe cositul.

Sursă: fanatik.ro