Nașterea Sf Ioan Botezătorul 2023. Creștinii ortodocși prăznuiesc sâmbătă, 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, fiul preotului Zaharia și al Elisabetei. Acesta este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului. În calendarul popular, data de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Drăgaica sau Sânziene, o zi în care nimeni nu are voie să lucreze.
Citește și: Sânzienele 2023: Ce semnificație are această sărbătoare și de ce se celebrează pe 24 iunie 2023?
Nașterea Sf Ioan Botezătorul 2023. Tradiții și obiceiuri
Biserica Ortodoxă prăznuiește sâmbătă, 24 iunie 2023, Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, vestită de Arhanghelul Gavriil în chip minunat tatălui său, pe când slujea în Templul de la Ierusalim. Deoarece s-a îndoit că va mai putea avea copii la o vârstă înaintată, Zaharia nu a mai putut vorbi până în ziua când, după naşterea fiului său, a fost rugat să scrie pe o
În calendarul popular, data de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica, o zi considerată sfântă, în care nimeni nu lucrează cât soarele se afla pe cer.
Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu cei vii.
Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară, în ziua de 24 iunie se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene. De asemenea, în multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile, pentru protecție.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Potrivit obiceiului popular, pe 24 iunie, de Nașterea Sf Ioan Botezătorul, se face „baia de solstițiu” într-o apă curgătoare şi se consideră că spală toate nenorocirile şi supărările anului trecut.
Citește și: Mesaje de Sânziene 2023: Urări și felicitări pentru această sărbătoare
Ce nu este bine să faci de Sânziene sau Drăgaica
În ziua de Sânziene nu se spală, nu se merge la câmp și nu se fac treburi casnice. Superstiția spune că cine lucrează în ziua de Sânziene va fi pocit, va înnebuni și va fi jucat de Drăgaice.
În mod tradițional, în ziua de Sânziene, pe 24 iunie, fetele care vor să se căsătorească merg la cules de flori din care împletesc apoi coronițe. Aceste coronițe sunt aruncate apoi peste casă, iar dacă aceasta rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă, sperând că noaptea își vor visa ursitul.
Un alt obicei specific zilei de sânziene este scăldatul femeilor în apele curgătoare sau în roua dimineții. La răsăritul soarelui femeile se spală într-un râu iar mai apoi se tăvălesc în iarba plină de rouă. În acest fel vor rămâne curate și sănătoase, se vor spăla de boli și de probleme. Orice neîmplinire ar avea se va rezolva, iar cele care își doresc copii au mari șanse să rămână însărcinate, potrivit tradiții-superstiții.ro.