NATO a început exercițiile nucleare. Rusia face și ea același lucru, iar alianța a menționat ce legătură au acestea cu războiul din Ucraina

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 17 oct 2022, 13:35

NATO a început exercițiile nucleare. Rusia face și ea același lucru, iar alianța a menționat ce legătură au acestea cu războiul din Ucraina

Sursa: Istock

NATO a început astăzi, 17 octombrie, exercițiile nucleare. Mai multe bombe atomice sunt plasate în Europa, iar exercițiile nucleare poartă numele de ”Steadfast Noon”.

NATO a început exercițiile nuclare, iar Rusia face și ea același lucru, în paralel. La aceste exerciții iau parte 40 de avioane din 14 țări care vor putea fi observate deasupra Europei de Vest, dar și deasupra Mării Nordului.

NATO și Rusia au început exercițiile nucleare

NATO susține că exercițiile nucleare pe care le desfășoară nu au nicio legătură cu războiul pornit de Rusia în Ucraina, deoarece acestea erau planificate de ceva timp.

Anul acesta, Belgia este țara ca găzduiește exercițiile nucleare, dar manevrele se vor desfășura și în Marea Britanie. Mai multe bombe nucleare americane sunt plasate în Belgia, iar aproximativ toate celelalte se află în: Italia, Olanda și Germania.

În tot acest timp, Pentagonul și Serviciul de Informații al Statelor Unite ale Americii urmăresc orice mișcare mai puțin obișnuită sau neașteptată a Rusiei în ceea ce privește armamentul nuclear al acesteia, în timpul exercițiilor pe care le desfășoară.

Citeste si: Jens Stoltenberg susține că vor fi consecințe severe în cazul unui atac nuclear în Ucraina: "Natura conflictului se va schimba radical"

„Credem că retorica nucleară rusă și decizia sa de a continua cu acest exercițiu în timpul războiului cu Ucraina sunt iresponsabile. Lansarea de arme nucleare pentru a constrânge Statele Unite și aliații săi este iresponsabilă”, a spus un înalt oficial al apărării pentru CNN.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Rusia a început și ea exercițiile sale, exercițiul fiind numit ”Grom”. Exercițiul este unul de rutină, care se desfășoară în fiecare an, dar vine la doar câteva zile de când Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a vorbit despre pericolul ca Rusia să folosească armele nucleare.

„Apreciem că exercițiul se va întinde pe câteva zile. Va include acțiuni în limitele normale a ceea ce a făcut Rusia în trecut.

Va include lansări de rachete reale și o desfășurare de active strategice”, a spus John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate.

Finlanda a lansat amenințări la adresa Rusiei cu privire la arsenalul nuclear

Conform news.obozrevatel.com, Antti Kaikkonen, ministrul finlandez al Apărării, a spus, în cadrul unui interviu, că există o probabilitate destul de mare ca Rusia să apeleze la armamentul nuclear.

Citeste si: Rusia va începe evacuarea civililor din Herson, regiune anexată ilegal de către Vladimir Putin. Atacurile continuă în acea zonă

Însă, acesta susține că, dacă Moscova va face acest lucru, va fi ultima greșeală pe care o va mai face vreodată. De asemenea, acesta a menționat că „abordarea Occidentului față de acțiunile Rusiei și sprijinul pentru Ucraina trebuie să rămână unitară".

În momentul de față, Tupolev Tu-214PU-SBUS, sau „aeronava apocalipsei”, se află în apropierea Finlandei, iar Haikkonen susține că Rusia nu trebuie să știe consecințele cu care se va confrunta, dacă va apela la arsenalul nuclear pe care îl deține.