Navele rusești se află în apropierea platformelor românești de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Autor: Andreea Buinoschi

Două nave rusești se află în apropierea platformelor românești de extracție din Marea Neagră.

Sursa: Istock

Două nave rusești patrulează, de câteva zile, în apropierea zonei în care platformele românești extrag petrol din Marea Neagră. MApN a fost informat imediat cu privire la acest aspect, însă s-a spus că acestea nu reprezintă niciun pericol.

Conform Timpul.md, relatează Stirileprotv.ro, două nave rusești au fost observate în apropierea zonei economice exclusive a Mării Negre, în apropierea platformelor Vega ce exploatează petrol din Marea Neagră.

Potrivit unor surse militare, prezența navelor rusești în Marea Neagră a îngrijorat compania care deține platformele, motiv pentru care a luat decizia de a anunța MpaN-ul. Cu toate acestea, Ministerul Apărării Naționale a spus că nu există motiv de îngrijorare, deoarece astfel de evenimente au mai fost semnalate de la începutul războiului.

Cât de mult s-au apropiat navele rusești de platformele din Marea Neagră?

Platformele românești de extragere a petrolului sunt la 120 de km depărtare de țărmul țării noastre, iar cele două nave rusești, Pavel Derzhavin și Vasily Bykov, s-au apropiat la 6 mile, urmând patrularea zonei respective, motiv pentru care traficul din Portul Sulina a fost perturbat.

Citeste si: Traian Băsescu face primele declarații despre flota României și neagă faptul că ar fi fost omul Rusiei

Mai mult decât atât, în fiecare zi, mai multe aeronave și nave ale României și ale NATO patrulează în Marea Neagră, în cazul în care este nevoie de intervenția acestora.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu toate că îngrijorările cu privire la prezența navelor a fost exprimată, reprezentanții MApN au declarat că acestea nu pot fi restricționate, dar, cu toate acestea, nu există motiv de îngrijorare.

De ce se fac exploatări în Marea Neagră?

Din cauza evenimentelor cauzate de invazia Rusiei, mai multe țări se confruntă cu o criză energetică foarte mare. Tocmai din acest motiv, s-a început extragerea petrolului din Marea Neagră, pentru ca țara noastră să nu mai fie dependentă de resursele altor țări.

„Am fost acuzat că Romgaz şi-a scăzut producţia, iar Romgaz a crescut producţia. Este singura companie producătoare din România, acolo unde statul poate să aibă un cuvânt de spus, care a crescut producţia de gaze naturale din 2020, 2021, inclusiv anul acesta este o creştere de producţie.

Dacă compari importul aferent anului 2021 cu aferent anului 2020, într-un an în care, dacă ne aducem aminte, consumul a fost foarte, foarte, foarte scăzut, evident că e mai mare.

Citeste si: Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea offshore. Ce înseamnă asta pentru România

Deci el era, probabil, 25-26% şi, probabil, a crescut spre 30% în anul 2021, pentru că a crescut consumul. Eu tot am explicat; dacă ai un frigider şi tot iei din el, cum sunt rezervele de gaze, şi nu descoperi altele, normal că creşte dependenţa de importuri.

România a crescut dependenţa de gazul rusesc, pentru că legea offshore nu a fost adoptată. A fost o lege offshore adoptată în anul 2018 care, practic, a blocat exploatările din Marea Neagră”, a declarat Virgil Popescu la Digi24, relatează Romaniatv.net.