Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a raportat evacuarea a peste 5.400 de persoane din patru județe până la miezul nopții de duminică. Echipajele de intervenție au fost prezente în 90 de localități din 27 de județe, unde rafalele puternice de vânt au doborât copaci și stâlpi și au avariat 11 mașini și două locuințe.
O nouă lovitură pentru gălățeni
Peste cinci mii de persoane din patru județe au fost evacuate din cauza inundațiilor care au afectat grav mai multe zone din România. Cele mai dificile condiții au fost întâlnite în județul Galați, unde locuitorii din 23 de localități au fost nevoiți să își părăsească locuințele pentru a se feri de ape. Cu lacrimi în ochi, aceștia și-au lăsat în urmă bunurile deja afectate de inundațiile de acum două săptămâni și au fost adăpostiți temporar în săli de sport, unde au înnoptat în condiții de urgență.
„Nu mai pot nici să mai plâng de atâta supărare. Inundaţii, domne! Ne-a nenorocit cu inundaţiile. A treia oară. Doi metri şi jumătate apa. Tot s-a stricat”, spune o bătrână, potrivit Observator.
„Noi nici nu a vrut să plecăm de acasă. Eu am pregătit pentru copii şi pentru mama soacră să ne adăpostim în pod şi nu ne-au dat voie. Am sperat că nu mai vine, după două săptămâni, să te aştepţi să mai vină încă una, nu voiam. Noi am lăsat animale, ce ne-a mai rămas din tura trecută, ce am salvat, că s-a băgat mama până aici. Noi nici nu am terminat de scos mâlul, nu am terminat nimic de făcut", spun localnicii.
Furtunile au cauzat probleme în toată România
În județul Vaslui, o altă zonă grav afectată de viituri, mulți localnici au fugit din calea apei pe cont propriu, din teamă.
Aceștia și-au încărcat căruțele și mașinile cu lucrurile esențiale rămase și s-au refugiat la rude. Situația a fost extrem de dificilă, iar autoritățile au mobilizat un număr impresionant de peste 9.000 de pompieri pentru a ajuta sinistrații și a gestiona criza.Furtunile au creat probleme pe întreg teritoriul țării. În Capitală, mai exact în Sectorul 6, o stradă s-a surpat, provocând dificultăți majore în trafic. Prima mașină a rămas blocată în groapa adâncă de aproximativ 40 de centimetri, moment în care autoritățile au intervenit.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară! Majorări de la 1 ianuarie 2025. Ce adeverință trebuie depusă
De asemenea, în județul Botoșani, mai multe drumuri au fost blocate din cauza copacilor doborâți de vânturile puternice. Situația a impus intervenții rapide din partea echipelor de urgență pentru a reda circulația și a asigura siguranța locuitorilor afectați de furtună.
Din cauza ploilor abundente, salvatorii au intervenit pentru a evacua apa din 10 case, 14 curți, șase beciuri, trei subsoluri de bloc, o instituție publică, un depozit de operator economic și 11 străzi. Fenomenele meteo au afectat 35 de localități din 16 județe și București, unde echipajele IGSU și DSU au acționat pentru evacuarea apei și îndepărtarea copacilor căzuți.
În județele Galați, Vaslui și Brașov, autoritățile au evacuat preventiv peste 3.600 de persoane din cauza riscului ridicat de inundații. În aceste zone, precum și în județele Ilfov și București, au fost emise șase mesaje RO-ALERT pentru a avertiza populația asupra pericolelor iminente.
Măsurile preventive și intervențiile rapide ale echipelor de urgență au contribuit la evitarea unor pagube semnificative, însă populația rămâne în alertă până la stabilizarea vremii.
„Având în vedere avertizările meteorologice emise de ANM, recomandăm cetățenilor să adopte un comportament preventiv, pentru preîntâmpinarea situațiilor care le pot pune în pericol viața și bunurile”, au transmis autoritățile.