Ne asteapta cea mai grea iarna din ultimii 100 de ani?

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 26 feb 2017, 16:08

Roxana Bojariu, seful Sectiei Climatologie din ANM, a declarat ca afirmatia potrivit careia in Europa se anunta cea mai geroasa iarna din ultimii 100 de ani nu este fundamentata stiintific, neputandu-se face o astfel de predictie cu atat de mult timp inainte.

In ultimele doua zile au aparut stiri potrivit carora meteorologi rusi, dar si unii europeni ar anticipa iarna cu cele mai scazute temperaturi din ultimul secol. Roxana Bojariu a spus ca "nu este fundamentat stiintific sa se faca o astfel de afirmatie" si ca, din cate stie, aceasta nu apartine unui serviciu national de meteorologie, omolog al Autoritatii Nationale de Meteorologie (ANM).

Ea a mai aratat ca nu pot fi previzionate temperaturile si precipitatiile care se vor inregistra in iarna cu atata timp inainte, existand deocamdata doar indicatii in acest sens, care nu sunt suficiente pentru o predictie.



O indicatie importanta este oscilatia nord-atlantica- fenomenul prin care se face transferul de caldura si umiditate in emisfera nordica, explica Bojariu. Aceasta are doua faze, pozitiva si negativa, care alterneaza in timpul iernii. Faza pozitiva inseamna o intensificare a vanturilor vestice care aduc peste continent aer mai cald, de deasupra oceanului, si astfel conditii termice mai blande. in aceasta faza, cantitatea de precipitatii este mai ridicata in nordul Europei, si mai scazuta in sud.
Faza negativa consta in reducerea intensitatii acestor vanturi si, in consecinta, absenta aportului de aer cald. Precipitatiile vor fi, la randul lor, mai abundente in sud si mai reduse in nordul continentului.

Pentru a anticipa cum va fi iarna in Europa, meteorologii incearca sa prevada care dintre cele doua faze va fi cea predominanta, ghidandu-se dupa temperatura apei in Atlanticul de Nord, inca din luna mai, si dupa extinderea stratului de zapada in Asia, de la sfarsitul lunii octombrie.
Aceste coordonate nu arata insa decat care sunt sansele sa predomine o faza sau cealalta, situatia putandu-se modifica pana la inceperea iernii. in plus, oscilatia nord-atlantica nu este singurul factor care influenteaza clima in Europa, mai arata Bojariu.

Aceasta a precizat ca, in prezent, temperaturile din Atlanticul de Nord ar sugera predominanta fazei negative, dar "tabloul va fi mult mai clar in noiembrie".

Sursa: Mediafax.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei