Nea’ Trifoi, omul care si-a transformat casa in muzeu!

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 03 oct 2020, 22:45

L-am gasit pe omul care a descoperit ca Raiul pe Pamant exista! Si l-a cladit cu propriile maini, iar acum traieste ca Adam in Gradina Edenului. Urmeaza o poveste care ne va invata ce inseamna cu adevarat sa fii fericit in viata!

Despre ce comoara vorbeste cu atata mandrie nea’ Trifoi, incat ii licaresc ochii?! Ce anume il face sa se simta cel mai bogat om de pe Pamant?!

Nea’ Trifoi, asa cum ii spun cei care-si duc existenta pe cararile Muntilor Gutai pare cel mai fericit om d epe Pamant. Drumul sau pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu a inceput in urma cu cinci ani, cand a cumparat o casuta din lemn de la un var de-al sau.

Locuinta, insa, nu semana nici de departe cu ceea ce a devenit acum: un muzeu.

Vecinii vin la nea’ Trifoi ca la muzeu si se minuneaza de cate obiecte a colectionat. Coloana infintului sta de paza aproape de prispa casei, la doi pasi de o poarta maramureseana sculptata in lemn maroniu. "Prima piesa cu care am inceput a fost acest calcator chiclazau", povesteste batranelul. Il are din anii '70, de la fratele sau care tocmai venise din armata.


De-a lungul anilor, nea Trifoi a adunat zeci, poate sute de obiecte vechi de secole. Toate vorbesc despre traditiile si obieceiurilor strabunilor din nordul tarii.

A pastrat cu sfintenia si cea mai de pret comoara pentru o tanara fecioara maramureseanca: "Lada este din 1907, se poate observa aici, n-a fost tratata. Deasupra lazii avem zestrea fetelor".

Parca-i creste inima lui nea’ Trifoi cand vorbeste despre straiele pastrate cu sfintenie de la stramosii sai: "Aceasta e camasa cu care s-a casatorit maica-mea.
Maica-mea are acum 80 de ani. Ea s-a casatorit la 16 ani. Si n-a fost facuta atunci, deci are sigur 100 de ani".

Familiarizat cu tot ce-nseamna obiceiuri vechi, nea Trifoi a deprins, cu timpul, mestesugu opincilor. Pentru nea Trifoi, timpul se scurge fara umbra de tristete. A invatat demult talcul acestei vieti si traieste inspirandu-se din viata strabunilor.
##VIDEO123401##

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

 

Taguri: