Necazurile Evergrande se adâncesc după ce poliția a reținut angajati

Autor: Bogdan Frațilă

Poliția chineză a reținut o parte din personalul unității de gestionare a averii Evergrande după ce compania nu a reușit să ramburseze investitorii!

Sursa: PixaBay

Poliția chineză a reținut o parte din personalul unității de gestionare a averii Evergrande după ce compania nu a reușit să ramburseze investitorii!

Poliția chineză a reținut o parte din personalul unității de gestionare a averii Evergrande după ce compania nu a reușit să ramburseze investitorii, în prima anchetă penală lansată împotriva dezvoltatorului imobiliar în dificultate de când a fost afectat de o criză masivă a datoriilor la sfârșitul anului 2021.
Luni, acțiunile companiei s-au prăbușit cu până la 26% la Hong Kong, dar ulterior au recuperat cea mai mare parte a pierderilor și au închis cu 1,6% mai jos.


Poliția din megapolisul sudic Shenzhen, unde Evergrande își are sediul central, a declarat sâmbătă într-un comunicat că a reținut recent o parte din personalul Evergrande Wealth, care a strâns fonduri pentru firma-mamă de la investitori individuali și corporativi ca parte a sectorului "bancar paralel" din China de la înființarea unității în 2015.
Creditorii din umbră, inclusiv firmele fiduciare, operează în afara sistemului bancar formal. Ele sunt doar ușor reglementate și reprezintă o parte extrem de importantă a sectorului financiar din China, canalizând bani către investiții cu randament ridicat.

Problemele economice ale țării au dus la falimentul unor firme și i-au împovărat pe alții cu pierderi, alimentând temerile că o criză financiară mai mare ar putea să se prefigureze.
Un alt creditor fantomă chinez, Zhongrong Trust, a recunoscut că nu a reușit să ramburseze la timp o parte din produsele sale și că a fost de acord să încredințeze administrarea sa pentru un an, până în septembrie 2024, la două firme susținute de stat- CCB Trust și Citic Trust.

În Shenzhen, poliția a declarat că investighează personalul reținut de la Evergrande Wealth și a încurajat investitorii companiei să furnizeze informații.
Aceasta l-a identificat pe unul dintre cei reținuți ca având numele de familie "Du", dar nu a oferit alte detalii, cum ar fi data la care au avut loc reținerile și natura acuzațiilor.
Publicația de stat Shanghai Securities Journal a raportat că unul dintre deținuți este directorul general și reprezentantul legal al Evergrande Wealth, citând o sursă anonimă.

Fonduri colectate ilegal

Sâmbătă, biroul de presă al guvernului din Shenzhen a postat un articol pe contul său oficial WeChat care oferă mai multe detalii despre rețineri, afirmând că Evergrande Wealth este suspectată de "strângere ilegală de fonduri".
"Conform informațiilor publice actuale, Evergrande Wealth și părțile sale afiliate au colectat ilegal fonduri pentru a forma un fond comun intern, au încălcat contractul și au nepotrivit direcțiile și termenele de investiții în produse, provocând pierderi investitorilor", se arată în articol.


Acțiunea poliției a fost menită să stabilească un caz penal în mod "oportun", ceea ce va favoriza recuperarea daunelor și poate reduce pierderile suferite de investitori, a adăugat articolul.
Comunicatul a precizat că reținerea angajaților Evergrande va avea "o semnificație pozitivă în reglementarea și stabilizarea pieței financiare".
Evergrande a fost anterior unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din China în funcție de vânzări. Dar este încărcat cu datorii uriașe, datorită anilor de împrumuturi agresive pentru a-și finanța campania de cumpărare de terenuri.
În decembrie 2021, compania a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale, declanșând o criză imobiliară masivă în a doua economie ca mărime din lume, care continuă să se confrunte cu consecințele.
Pe lângă împrumuturile bancare și obligațiunile, Evergrande, prin intermediul unității sale de avere, a exploatat și piața bancară paralelă slab reglementată a țării- inclusiv trusturi și produse de gestionare a averii- pentru a obține fonduri.
Suma totală obținută prin intermediul acestor produse financiare s-a ridicat la 92,1 miliarde de yuani (12,6 miliarde de dolari), potrivit informațiilor dezvăluite de Evergrande luna trecută. Din această sumă, 34 de miliarde de yuani (4,7 miliarde de dolari) erau încă neplătite până la sfârșitul anului trecut.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Proteste multiple

Problemele de la unitatea de patrimoniu a Evergrande au devenit cunoscute pentru prima dată în august 2021, când aceasta a încetat să mai emită produse financiare din cauza "dificultăților" de rambursare a acestora.
O lună mai târziu, investitori nemulțumiți au protestat la sediul Evergrande din Shenzhen și din alte câteva orașe, cerând companiei să ramburseze ceea ce datorează.
Pentru a-și liniști creditorii, Evergrande Wealth a propus ulterior mai multe planuri de rambursare. Cel mai recent, anunțat în noiembrie, oferea investitorilor plăți lunare de 2.000 de yuani (275 de dolari), până la ștergerea datoriei.
Cu toate acestea, în luna mai, unitatea a prezentat scuze, spunând că, deși a depus "toate eforturile" pentru a strânge fonduri și a reușit să finalizeze 20 de rate, nu a avut suficienți bani pentru a-și rambursa investitorii în acea lună din cauza "recuperării nesatisfăcătoare a capitalului".
La 31 august, firma și-a cerut scuze din nou, spunând că nu a obținut suficiente fonduri pentru a face plata luna trecută.
Grupul Evergrande se află încă în mijlocul unei restructurări a datoriilor ghidate de guvern, care a început la sfârșitul anului 2021, la scurt timp după intrarea sa în incapacitate de plată.
La începutul acestei luni, a amânat o decizie privind restructurarea datoriilor offshore până în octombrie, potrivit unui document depus la bursă.
În august, a solicitat falimentul în Statele Unite ca parte a restructurării. Câteva zile mai târziu, a raportat o reducere semnificativă a pierderilor sale nete pentru prima jumătate a anului, datorită unei creșteri a veniturilor din cauza unui "scurt boom" pe piața imobiliară la începutul acestui an.
Dar numeroasele sale provocări rămân, deoarece la sfârșitul lunii iunie avea încă datorii totale de 2.390 de miliarde de yuani (328 de miliarde de dolari).

Citește și: China trimite peste 100 de avioane de luptă! Alt razboi?

Citește și: Profituri de miliarde de euro blocate în Rusia

Citește și: Ucraina vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia!