Negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Care e condiția minimă pentru ca cele două țări să se așeze la masa negocierilor

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 02 dec 2022, 06:25

Volodimir Zelenski, sceptic cu privire la un rezultat pozitiv al negocierilor de pace Rusia-Ucraina

Sursa: Twitter

Negocierile de pace între Rusia și Ucraina nu au ajuns până acum la niciun rezultat și au fost blocate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este necesar ca Rusia măcar să oprească bombardamentele pentru a se așeza la masa negocierilor.

"Este necesară măcar încetarea bombardamentelor asupra civililor, doar oprirea bombardamentele și apoi să ne așezăm la masa negocierilor", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru CNN și Reuters.

Zelenski a dat de înțeles că ar putea accepta să renunțe la aderarea Ucrainei la NATO, dar a subliniat că vrea garanții solide de securitate.

"Partenerii noștri, dacă nu sunt pregătiți să introducă Ucraina în NATO… pentru că Rusia nu dorește ca Ucraina să fie în NATO, ar trebui să elaboreze garanții comune de securitate pentru Ucraina. Asta înseamnă că avem integritatea noastră teritorială, că granițele noastre sunt protejate, că avem relații speciale cu toți vecinii noștri, că suntem pe deplin în siguranță, cu garanții legale care ne garantează securitatea", a declarat Zelenski în interviul respectiv.

Miliardarul Roman Abramovici ar negocia pacea între Rusia și Ucraina

Miliardarul rus Roman Abramovici ar fi acceptat să încerce să negocieze o pace între Rusia și Ucraina, după ce Putin a declanșat cel mai sângeros război în Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Abramovici, care a anunțat recent că renunță la conducerea clubului londonez Chelsea, pe care îl patronează, este cunoscut ca un apropiat al lui Vladimir Putin.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Averea lui Roman Abramovici este estimată la circa 13 miliarde de dolari și a fost făcută mai ales din petrol și gaze, în Rusia anilor '90.

Abramovici are mai multe proprietăți în Londra, pe care și le-ar fi scos la vânzare în mare grabă, potrivit presei internaționale.

Abramovici a fost sfătuitor financiar al lui Boris Elțîn și ar fi, potrivit informațiilor presei internaționale, cel care i-a recomandat lui Elțîn să îi predea puterea în Rusia lui Vladimir Putin. De altfel, ulterior, Abramovici a devenit un consilier al lui Putin în probleme de afaceri.

Citeste si: Există riscul să se scumpească gazul dupa invazia Rusiei în Ucraina? La ce să ne așteptăm în perioada următoare

Zelenski, despre negocieri: "Lăsați-i să încerce"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat sceptic cu privire la negocierile de pace între Rusia și Ucraina, dar a punctat că merită încercat.

„Voi spune sincer, ca întotdeauna: nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar lăsați-i să încerce.

Pentru ca niciun cetățean al Ucrainei să nu se îndoiască că eu, în calitate de președinte, nu am încercat să opresc războiul când a existat chiar o șansă mică”, a spus Zelenski, legat de negocierile de pace Rusia- Ucraina.

„Și în timp ce băieții noștri sunt acolo (n.r.: delegația ucraineană), președintele este aici, șeful de stat major este aici, primul-ministru este aici, armata este aici, comandantul șef este aici. Ne vom apăra cu toții statul și granițele noastre”, a subliniat președintele ucrainean.

„Negocierile sunt dificile. Totuși, nu au existat ultimatumuri obligatorii. Din păcate, partea rusă este încă foarte părtinitoare în ce privește acțiunile distructive pe care le-a făcut”, a scris consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoleac, pe Twitter, după prima rundă de negocieri.

Citeste si: LIVE UPDATE A șaptea zi de război. Decizie importantă a Chinei în războiul Rusia-Ucraina