Nelu Tătaru: „Avem o predispoziție pentru un val 5 destul de agresiv.” Când ar putea veni valul 5 al pandemiei de coronavirus în România?

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 15 aug 2022, 02:45

Anunț despre valul 5 al pandemiei de coronavirus 

Sursa: unsplash

În prezent, numărul cazurilor noi de coronavirus este în scădere, însă Nelu Tătaru anunță că este doar o situație de moment și că România s-ar putea confrunta cu un val 5 al pandemiei de coronavirus.

Valul 5 al pandemiei de coronavirus ar putea deveni o realitate în România la începutul anului viitor, este de părere Nelu Tătaru. Fostul ministru al Sănătății este de părere că România s-ar putea confrunta cu un nou val de îmbolnăviri, luând în calcul situația actuală.

Când vine valul 5 al pandemiei de coronavirus în România? Nelu Tătaru a făcut anunțul

Deși în momentul de față autoritățile din România reușesc să țină sub control pandemia de coronavirus, numărul de îmbolnăviri fiind în scădere, se pare că pandemia nu a

ajuns la final. Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a precizat că România s-ar putea confrunta cu un val 5 al pandemiei de coronavirus în lunile ianuarie și februarie, iar acesta ar putea fi destul de agresiv.

Nelu Tătaru a anunțat că riscul ca valul 5 al pandemiei de coronavirus să devină o realitate în România este foarte mare, având în vedere că în continuare există un număr mare de persoane nevaccinate.

În plus, fostul ministru al Sănătății a atras atenția că, în prezent, regulile impuse de autorități nu se mai respectă, iar faptul că autoritățile nu intervin poate contribui la agravarea situației. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru sănătate şi familie a precizat că este o greșeală din partea autorităților să diminueze controalele.

„Vom avea după ianuarie, februarie un posibil val 5, în contextul în care rămânem cu același număr de cetățeni nevaccinați.

(..) Trebuie să ne gândim că avem o predispoziție pentru un val 5 destul de agresiv. Experiența noastră ne arată că un val în Romania e la o lună sau o lună și jumătate față de cele din Occident.”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nelu Tătaru, preşedintele Comisiei parlamentare pentru sănătate şi familie, a vorbit despre valul 5 al pandemiei de coronavirus în contextul în care în continuare sunt discuții referitoare la introducerea certificatului verde. 

Citeste si: Lockdown în România pentru nevaccinați? Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, cere restricții mai severe: "Avem nevoie"

Rata de vaccinare scăzută, principala cauză care poate declanșa valul 5 al pandemiei de coronavirus

În România, numărul persoanelor vaccinate este în continuare scăzut, lucru care poate favoriza apariția valului 5 al pandemiei de coronavirus. Medicul Radu Ţincu este de părere că valul 5 ar putea să apară la începutul anului viitor, mai exact în perioada ianuarie-februarie, motiv pentru care autoritățile trebuie să vină cu soluții pentru a preveni o nouă creștere a numărului de infectări cu COVID-19. 

„Este evident că toate măsurile sanitare ce trebuiesc implentate odată ce sunt amânate şi temporizate, nu fac decât să dezorienteze populaţia. Rata de vaccinare a căzut semnificativ. Trebuie să ne gândim la faptul că experţii internaţionali anunţă posibilitatea creşterii numărului de cazuri la începutul anului viitor, ceea ce, dacă va prinde România cu o populaţie neimunizată suficient, vom avea din nou un val de amploare, aşa cum a fost şi valul 4. În acest moment, România a avut un val 4, cum nici o altă ţară nu l-a mai avut, cu peste 400 de morţi în fiecare zi şi cu peste 1.800 de pacienţi internaţi în Terapie Intensivă. Va trebui ca oamenii politici să ajungă la un consens şi să transmită către populaţie anumite decizii coerente care să îi motiveze pe aceştia să respecte măsurile sanitare. În primul rând de gradul de imunizare al populaţiei, de procenul oamenilor care sunt imunizaţi şi de respectarea măsurilor sanitare. În momentul în care niciuna din cele două variante nu este aplicabilă, este evident că avem toate şansele ca acest scenariu să se întâmple. E nevoie ca populaţia să fie imunizată şi este nevoie ca cei care nu sunt imunizaţi, să existe un alt tip de control, care să arate că aceştia nu reprezintă un pericol de sănătate publică.”, a spus medicul Radu Ţincu despre valul 5 al pandemiei de coronavirus, potrivit antena3.ro.

Citeste si: Ce se întâmplă cu certificatul verde în România: Va fi impus prin lege: “Sunt măsuri mult mai dure ”