Nelu Tătaru, declarații după ce România a raportat un număr record de decese din cauza coronavirusului. Vor fi transferați bolnavii de Covid-19 în străinătate?

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 11 nov 2020, 11:50
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății
Sursa: unsplash, facebook

Dacă numărul cazurilor noi de coronavirus a înregistrat o ușoară scădere la început de săptămână, cel al deceselor a crescut, înregistrându-se un nou record. Ce spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre această situație?

Pandemia de coronavirus pune la mare încercare sistemul medical din România. Specialiștii avertizează că spitalele pot ajunge în imposibilitatea de a mai primi pacienți, în situația în care numărul de cazuri noi va continua să crească. Ministrul Sănătății a precizat dacă, în acest context, este luată în calcul transferarea bolnavilor în unitățile medicale din străinătate.

Nelu Tătaru, precizări despre transferarea bolnavilor de Covid în străinătate

10 noiembrie a fost o zi neagră pentru România. Grupul de Comunicare Strategică a raportat 177 de decese într-un interval de 24 de ore, acesta fiind cel mai mare număr de morți înregistrat, în România, de la începutul pandemiei și până în prezent. 

La scurt timp după ce a fost anunțat numărul record de decese, dar și după ce s-a aflat că șase pacienți depistați pozitiv cu COVID-19 au murit la Timișoara pentru că nu au mai avut loc în secțiile de terapie intensivă (ATI), ministrul Sănătății a vorbit despre transferarea bolnavilor în spitalele din

străinătate. Nelu Tătaru a precizat că nu este luată în calcul o astfel de măsură la momentul actual și că autoritățile pot gestiona această criză medicală.

Citeste si: Bilanț coronavirus 10 noiembrie 2020: Cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei!

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„La nivelul Comisiei Europene se fac aceste transferuri, cum avem comandamentul pentru vaccin, cum avem eu ştiu, comandamentul pentru medicamente, remdesivir. Există şi acest comandament. Este un comandament care va face o gestionare a acestor cazuri, dar în acest moment nu este cazul la noi. Noi am evaluat la nivelul fiecărui spital potenţialul de extensie a paturilor de terapie intensivă odată ca şi dotare, a doua oară că şi personal, şi avem şi evaluarea lor la nivel de judeţ şi la nivel de regiune.

Avem, acele pături care sunt operaţionale în acest moment sau operaționabile în 7-14 zile în măsura în care va fi nevoie.”, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru stirileprotv.ro.

Cu toate că spitalele fac eforturi pentru a trata pacienții cu COVID-19, medicii sunt de părere că transferul pacienților în alte țări ar trebui să fie ultima soluție, având în vedere că starea acestora de sănătate este una delicată, iar mulți dintre ei nu ar putea rezista transferului.

Citeste si: Klaus Iohannis a făcut anunțul: „Vom avea restricții severe!” Ce se va întâmpla în România?

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.