New York a ajuns să fie cel mai poluat oraș din lume. Care sunt cauzele, cum ne afectează și de ce ar trebui să ne pese

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 08 mar 2024, 05:05

Care sunt cauzele, cum ne afectează și de ce ar trebui să ne pese

Sursa: Captură YouTube CaseyNeistat - colaj Kanal D

New York s-a poziționat pe primul loc în lista celor mai grave poluări atmosferice din lume marți. Iată cum s-a ajuns acolo.

Fumul de la incendiile din Canada a cuprins periodic nord-estul și Atlanticul Mijlociu timp de mai bine de o săptămână, sporind îngrijorarea cu privire la daunele cauzate de calitatea persistentă a aerului.

New York a ajuns să fie cel mai poluat oraș din lume

New York a ajuns să fie cel mai poluat oraș din lume
[Sursa: Captură YouTube CaseyNeistat- colaj Kanal D]

Marți, la ora 22:00 ET, indicele de calitate a aerului din New York a trecut de valoarea de 200, un nivel „foarte nesănătos”, după cum afirmă IQair. Orașul s-a plasat pe locul doi în topul celui mai mare nivel de poluare a aerului din lume, după New Delhi, India. Pentru scurt timp, New York s-a poziționat pe locul I, marți dimineața.

Prin urmare, cel puțin 10 districte școlare din centrul statului New York au anulat marți activitățile și evenimentele în aer liber.

Aceste activități includ evenimente academice, atletice și extracurriculare, în timp ce recreațiile în aer liber și orele de sport au fost, de asemenea, anulate, potrivit anunțurilor districtelor școlare.

Citește și: Care a fost cauza exploziei puternice de la o stație de alimentare cu gaz din Pantelimon. O persoană s-a stins din viață în urma incidentului

Fumul incendiilor de vegetație conține particule foarte mici, sau PM2,5- cel mai mic poluant, dar și cel mai periculos. Atunci când sunt inhalate, acestea pot pătrunde adânc în țesutul pulmonar și pot intra în fluxul sangvin. Acesta provine din surse precum arderea combustibililor fosili, furtunile de praf și incendiile de vegetație și a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv astm, boli de inimă și alte boli respiratorii, informează CNN.

Poluare face milioane de victime anual 
[Sursa: Captură YouTube CaseyNeistat- colaj Kanal D]

Poluare face milioane de victime anual 

Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza problemelor de sănătate provocate de poluarea atmosferică. În 2016, aproximativ 4,2 milioane de decese premature au fost cauzate de particulele fine, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?

Citește și: Trei frați au decedat într-o casă cuprinsă în flăcări. Mama celor trei a aflat despre tragedie la telefon

Marți, concentrația de PM2,5 în aerul din New York a fost de peste 10 ori mai mare decât valoarea orientativă stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Alerte privind calitatea periculoasă a aerului în mai multe orașe

Alerte privind calitatea aerului au fost în vigoare marți în unele părți din nord-est și din Midwest, în timp ce fumul incendiilor de vegetație s-a răspândit spre vest până în Detroit și Chicago.

„Condițiile meteorologice sunt de așa natură încât se așteaptă ca nivelurile de ozon și/sau de particule răspândite să fie la sau peste categoria nesănătoasă pentru grupurile sensibile a indicelui de calitate a aerului”, a declarat Serviciul Național de Meteorologie din Chicago. „Copiii și adulții activi, în special persoanele cu boli pulmonare sau respiratorii, cum ar fi astmul, ar trebui să limiteze activitățile prelungite în aer liber”.

Anumite părți ale orașelor New York și New England se află sub o alertă privind calitatea aerului. Orașe precum Baltimore, Boston, Hartford, Providence, Montpelier și Vermont au fost vizate, marți, de o calitate a aerului nesănătoasă pentru grupurile sensibile.

De ce trebuie să ne îngrijorăm

Este de așteptat ca fumul să fie deplasat spre sud și est pe parcursul săptămânii. Schimbările climatice provocate de om au exacerbat condițiile de căldură și uscăciune care permit incendiilor de vegetație să se aprindă și să crească. Oamenii de știință au raportat recent că milioanele de hectare pârjolite de incendii de vegetație din vestul SUA și din Canada- o suprafață aproximativ cât Carolina de Sud- ar putea fi puse pe seama poluării cu carbon de către cele mai mari companii de combustibili fosili și de ciment din lume. Când acestea ard, fumul poate călători mii de kilometri în aval, punând în pericol alte milioane de oameni.

„Incendiile de vegetație sunt în mare măsură o problemă legată de încălzirea globală”, a declarat, anterior, Glory Dolphin Hammes, CEO al IQAir North America, pentru CNN. „Au foarte mult de-a face cu schimbările climatice, care creează în mod esențial condiții nesigure”.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.