New York Times a adus în prim-plan cazul Dianei, fata ucisă de urs în Munții Bucegi! Ce părere au experții despre decizia parlamentarilor de a sacrifica 481 de urși pe an

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 18 iul 2024, 21:02

Ce se scrie despre urșii din România în presa din străinătate

Sursa: Pexels.com

Un articol recent publicat de The New York Times atrage atenția asupra unei decizii controversate din România: sacrificarea urșilor pentru a proteja populația.

În urma unui atac mortal asupra unei tinere excursioniste în Munții Bucegi, discuțiile referitoare la gestionarea populației de urși din România s-au intensificat, întrucât luni a fost votat în plenul Camerei Deputaților un proiect de lege care prevede vânarea anuală a 481 de urși.

Ce părere au experții despre decizia parlamentarilor de a sacrifica 481 de urși pe an

„Moartea unei excursioniste a dus la decizia de a permite o vânătoare mai amplă de urși în România”,

notează The New York Times, în timp ce descrie dezbaterile din țară legate de creșterea numărului de urși. Conform articolului, sacrificarea planificată a urșilor este privită de unii experți drept o măsură excesivă, care nu va garanta siguranța publică.

După tragedia petrecută pe traseul montan Jepii Mici, parlamentarii români, convocați de premierul Marcel Ciolacu, au votat pentru a crește substanțial cota anuală de urși bruni care pot fi vânați în mod legal, de la 220 la 481.

Fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, care a susținut mult timp o reducere a numărului de urși, a declarat că aceasta este singura soluție viabilă pentru a preveni alte atacuri.

Totuși, nu toți experții sunt de acord. Csaba Domokos, biolog la Grupul Milvus, avertizează că această măsură nu va rezolva problema de fond și nu va reduce semnificativ numărul de întâlniri periculoase între oameni și urși. El sugerează, în schimb, schimbarea comportamentului oamenilor față de urși.

Acesta a explicat că unii turiști hrănesc animalele, ceea ce le face să-și piardă frica de oameni.

„Nu va împiedica ca astfel de cazuri să se repete în viitor”,  a spus biologul.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Alin Oprea, dezvăluiri dureroase despre tatăl său: „Tatăl meu nu a venit nici măcar la nașterea mea, să mă vadă sau să semneze în locul acelei liniuțe din buletin, care m-a durut.”

Citește și: Invazie de urși pe Transfăgărășan: Numărul apelurilor de urgență s-au dublat în ultima perioadă din cauza incidentelor

În sprijinul acestei opinii, Christoph Promberger, director executiv al Fundației pentru Conservare Carpathia, a declarat că vânătoarea de trofee nu va rezolva problema, deoarece vânătorii nu sunt interesați să vâneze urși de dimensiuni mici sau medii care se apropie de gospodării. Alte soluții, cum ar fi gardurile electrice și câinii ciobănești, s-au dovedit ineficiente în protejarea terenurilor agricole de incursiunile urșilor.

Ce scrie New York Times despre reducerea populației de urși din România

Ovidiu Ionescu, profesor de managementul faunei sălbatice la Universitatea Transilvania din Brașov, explică faptul că urșii agresivi împing ursoaicele și puii lor spre zonele agricole, unde ajung să provoace daune semnificative. În acest context, sacrificarea urșilor este văzută de Ionescu drept cel mai uman „compromis” posibil.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, aduse în prim-plan de New York Times, între 2004 și 2021, au avut loc 240 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor.

În ciuda acestui număr ridicat, există dezacorduri cu privire la estimarea populației de urși bruni din România. 

Citește și: Tragedia din Jepii Mici, la un pas de a se repeta. Un bărbat a fost atacat de urs după ce a încercat să-și facă un selfie cu animalul sălbatic

„Ministerul Mediului estimează că România avea aproximativ 6.400 până la 7.200 de urși în 2019, o creștere față de cei aproximativ 6.000 până la 6.600 cu șase ani înainte. Cu toate acestea, unii experți în chestiunea urșilor spun că nu a existat o numărătoare recentă fiabilă și că nu există date suficiente pentru a susține orice argument că populația de urși din țară crește necontrolat”,  scrie sursa citată.