News alert! Autoritățile ucrainene au stins incendiul de la centrala nucleară Zaporojie

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 04 mar 2022, 10:07

Un incendiu a fost declanșat noaptea trecută la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei, potrivit CNN și BBC. Incediul a fost stins după o oră.

În noaptea de joi spre vineri, un incediu a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie, situată într-un oraș din sud-estul Ucrainei. Casa Albă a transmis că monitorizează situația, iar AIEA a declarat într-un mesaj pe Twitter că știe că au fost raportate bombardamente la centrala nucleară Zaporojie și că este în legătură cu autoritățile ucrainene. Incediul a fost stins după o oră, potrivit digi24.ro.

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins. Nivelul radiațiilor este normal

Serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul de la centrala nucleară Zaporojie, din orașul Enerhodar. Centrala este situată la aproximativ 200 de kilometri vest de orașul Donțek, pe teritoriul uneia dintre cele două republici recunoscute de Rusia luna trecută ca state independente. 

Atacul rușilor asupra centralei nucleare a provocat un incendiu la una dintre construcții, o instalație cu cinci etaje.

Centrala nu a fost afectată, dar teama că focul s-ar putea extine există, dacă nu este controlat rapid.

În jurul orei 5:30, pompierii au reușit să stingă incendiul, după aproape o oră de muncă asiduă.

Pompierii au reușit să aibă acces în jurul orei 5:30 și au stins focul după aproape o oră. De asemenea, serviciile de urgență a anunțat că nu există victime, potrivit BBC, citat de Digi24.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat că nu există „nicio schimbare în ceea ce privește nivelul de radiații la situl centralei nucleare de la Zaporijjia”, a transmis vineri AIEA pe Twitter.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa, potrivit site-ului uzinei. Aceasta susține o cincime din toată energiei electrice generate în Ucraina. Aceasta are în total șase unități, prima fiind conectată la rețeaua electrică în 1984, iar cea de-a șasea în 1995.

Citeste si: Anunțul care îngrijorează întreaga lume. Ce a solicitat președintele chinez Xi Jinping cu privire la războiul din Ucraina

Dmitro Kuleba: Rușii trebuie să înceteze imediat focul 

În noaptea de joi spre vineri, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter că armata rusă bombardează din toate părțile centrala nucleară Zaporojie.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

”Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”, a scris Kuleba pe Twitter.

Oficialul a mai precizat că dacă centrala ar exploda, dezastrul ar fi de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl.

Primarul din orașul Enerhodar a declarat că pompierii nu reușeau să ajungă la incediu, la acel moment, pentru că trupele rusești au început să tragă în ei, astfel au fost nevoiți să se întoarcă din drum. Potrivit primarului Dmitro Orlov, incendiul a fost provocat de „tirurile continue ale inamicului asupra clădirilor și unităților centralei”.  

Acesta afirmase cu ceva timp în urmă că se dau lupte intense între forțele ucrainene și rusești la periferia orașului aflat pe malul Niprului:

 ”O luptă crâncenă este în curs de desfășurare pe căile de acces către centrala nucleară Zaporijjia. Luptătorii Gărzii noastre Naționale se apără. Există victime, dar numărul exact și starea lor nu pot fi determinate în aceste circumstanțe”.

Armata rusă a încercat să intre în oraș cu tancuri și să captureze uzina încă de miercuri, iar locuitorii și angajații s-au adunat în jurul uzinei și pe drumurile din jurul acesteia.

„O amenințare la adresa securității mondiale!!! Ca urmare a bombardamentelor neîncetate ale inamicului asupra clădirilor și unităților celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijjia este în flăcări!!!” a transmis Orlov pe Facebook. „Vă cer: opriți-vă! Opriți imediat tirurile asupra centralei nucleare din Zaporijjia”, a mai spus primarul într-un mesaj video.

Citeste si: Criză în farmacii! Românii golesc rafturile de iodură de potasiu, medicament care se ia în cazul unui atac nuclear: „Tot mai multe persoane întreabă dacă avem”

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.