Meteorologii ANM atrag atenția asupra intensificărilor puternice ale vânt ului, care pot reprezenta un pericol semnificativ în zonele afectate. În județul Neamț, avertizarea este în vigoare între orele 8:00 și 10:00. Localitățile vizate sunt Piatra-Neamț, Roznov, Borlești, Piatra Șoimului, Săvinești, Dumbrava Roșie, Girov și Dobreni. Vântul va avea intensificări puternice, iar rafalele vor atinge viteze de 70-80 km/h, fenomen ce poate provoca disconfort și pagube ușoare.
Cu ce viteză va bate vântul în județul Cluj
Pentru zona montană a județului Cluj, la altitudini de peste 1.800 de metri, ANM a emis un cod portocaliu de vânt valabil de la ora 7:20 până la ora 10:00. Meteorologii estimează rafale de vânt ce pot ajunge la viteze de 120-140 km/h, valori ce reprezintă un risc major pentru siguranța persoanelor și infrastructura din zonele vizate.
Avertizările meteo pot suferi modificări în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice. Populația este îndemnată să urmărească actualizările transmise de ANM prin canalele oficiale.
În cursul serii de luni, 16 decembrie, ANM a emis o avertizare de cod roșu pentru zona montană a județului Suceava, la altitudini de peste 1.800 de metri. Avertizarea a fost valabilă între orele 18:00 și 21:00 și a semnalat rafale de vânt care au depășit viteza de 140 km/h.
Citește și: NEWS ALERT! Cod roșu de vânt puternic în România. În ce județ se anunță rafale de peste 140 km/h
Populația ar trebui să evite deplasările în zonele montane expuse vântului extrem și să ia măsuri de siguranță pentru prevenirea pagubelor materiale. De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu prudență, iar cei care locuiesc în județele afectate să asigure obiectele din curți sau balcoane pentru a preveni accidente.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cum va fi vremea în perioada următoare
ANM anunță că vremea va intra într-un proces de răcire treptată în perioada următoare, deși temperaturile vor continua să fie ușor mai ridicate decât valorile obișnuite pentru luna decembrie. Între 16 și 19 decembrie, temperaturile la munte vor atinge maxime de 7 grade Celsius, însă ulterior, vremea se va răci brusc.
În intervalul 21-22 decembrie, maximele diurne vor scădea sub 0 grade Celsius, ajungând în medie la -5 grade, iar nopțile vor aduce temperaturi de aproximativ -11 grade.
Spre finalul lunii decembrie, minimele nocturne vor coborî până la o medie de -7 grade Celsius.Citește și: Prognoza meteo 17 decembrie 2024: Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de primăvară și mult soare
În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii estimează că acestea vor fi mai consistente în intervalele 16-17 decembrie și 20 decembrie, când se vor manifesta sub formă mixtă în zonele joase. În a doua săptămână a intervalului, precipitațiile se vor răspândi pe arii extinse, deși vor fi mai temporare.