Echipa Asta-i România a ajuns într-un sat din Hunedoara pentru a o cunoaște pe Florica Zaharia, femeia care a trăit în America și a decis de ceva vreme să revină în România pentru a-și trăi bătrânețile în satul natal.
A trăit jumătate din viață în America, unde și-a pus amprenta asupra celui mai mare muzeu din întrega lume, dar a ales să se întoarcă totuși acasă, într-un sat din Hunedoara.
Povestea impresionantă a femeii care a renunțat la traiul îmbelșugat din New York pentru a reveni în casa copilăriei
Se spune că acasă e totdeauna acolo unde ți-ai lăsat sufletul. Și nu sunt deloc vorbe mari, sunt mii de povești de viață ale românilor care după ce au trăit ani buni în străînătate au ales să ia drumul înapoi spre casă din locurile natale.
Pe ulițele satului Băița, din Hunedoara, un loc desprins parcă din alte vremuri, unde timpul parcă a stat demult în loc, unde echipa Asta-i România a întâlnit-o pe Florica Zaharia, de numele căreia se leagă unul dintre cele mai mari muzee ale lumii.
"Am fost forțați practic să plecăm din țară! Punctul principal a fost romanul Ademenirea scris de socrul meu Romulus Zaharia, în care realitatea comunismului era demascată într-un anumit fel a avut repercusiuni apariția acestui român și a fost o plecare pe
Peste 20 de ani a trăit într-o țară în care nu se regăsea, a cărei limba i se părea imposibilă la început, dar în care era nevoită să își găsească un rost! Nu va uită niciodată ziua în care a mers și a bătut la ușa primei agenții de recrutare a forței de muncă! Avea în mâna niște țesături tradiționale românești făcute de ea însăși că pe timpuri la urzeala și la război, iar miracolul a făcut că tocmai aceste carpe să devină adevăratul pașaport pentru America. Datorită lor ușile Muzeului Metropolitan de Artă din New York i s-au deschis. După ce a performat în carieră și dus un trăi îmbelșugat în America, Florica Zaharia a decis să revină în România, pentru a-și trăi bătrânețile în satul natal, Băița din Hunedoara, acolo unde a refăcut casă bunicilor săi transformând-o într-un adevărat muzeu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii