Nicolae Ciucă a stat de vorbă cu Mohamed bin Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, despre o posibilă diversificare a resurselor de aprovizionare ale României cu petrol și cu gaze. Temerile au început odată cu creșterea tensiunilor din regiunea Mării Negre.
Conform unui comunicat de presă venit miercuri, 22 iunie, din partea Guvernului României, relatează digi24.ro, vizita s-a desfășurat pe 20 și pe 21 iunie, principalele puncte de pe agenda discuțiilor fiind reprezentate de: dezvoltarea și consolidarea dialogului dintre România și Emiratele Arabe Unite, a dialogului economic, dar și a dialogului bilateral din
De asemenea, cele mai multe discuții s-au purtat în legătură cu: domeniul IT, infrastructura portuară, a agriculturii și a energiei.
La ce concluzii s-a ajuns în urma discuțiilor dintre Nicolae Ciucă și președintele Emiratelor Arabe Unite?
Conform informațiilor oferite de comunicat, în urma discuțiilor, au fost stabilite „repere concrete” în ceea ce privește soluțiile pentru diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz și cu petrol. Mai mult decât atât, s-a discutat și despre oportunitățile de investiții în țara noastră în ceea ce privește energia regenerabilă on-shore și off-shore.
Sorin Grindeanu, Virgil Popescu, Adrian Chesnoiu, Paula Cristea, Iulian Chifu și Dan Cărbunaru l-au însoțit pe Nicolae Ciucă în Emiratele Arabe Unite.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
La finalul lunii mai, Nicolae Ciucă a purtat discuții cu oficiali ai Statelor Unite ale Americii din Energie despre o extindere a programului nuclear civil care se află în țara noastră.
Întâlnirea cu David M. Turk, adjunct al Departamentului de Energie al Stetelor Unite ale Americii, a avut loc la Palatul Victoria.
Citeste si: Gazele ar putea fi distribuite cu „porția”. Rusia pedepsește țările care condamnă războiul din Ucraina
Nicolae Ciucă a declarat că independența energetică a României poate fi oținută
„Construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, precum şi lucrările de întreţinere necesare a fi efectuate la Unitatea 1 reprezintă etape necesare pentru atingerea nivelului care să asigure României independenţa energetică.
Noile proiecte care vor consolida aceste progrese sunt legate de implementarea SMR- Small Modular Reactor- pe baza tehnologiei deţinute de compania americană NuScale. Principalele beneficii generate de implementarea acestor soluţii vizează atât decarbonizarea- obiectiv european important, precum şi nivelul înalt de securitate sub semnul căruia se vor derula investiţiile.
Vrem să dezvoltăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii şi în alte domenii relevante, precum cel industrial, economic, cercetare-dezvoltare, nuclear. România e singura ţară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Avem nevoie de noi surse de energie şi există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear”, a spus Prim-Ministrul României.