Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre depozitele naționale de gaz. Ce se va întâmplă cu căldura la iarnă

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 apr 2023, 05:45

Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre depozitele naționale de gaz

Sursa: Facebook: Nicolae Ionel Ciucă

Nicolae Ciucă a făcut un anunț important cu privire la depozitele naționale de gaz. România a luat măsuri urgente în ceea ce privește rezervele, totul fiind influențat de războiul din Ucraina și de situația incertă cauzată de către acesta.

Nicolae Ciucă a anunțat că România va avea, în depozitele naționale, suficient gaz cât pentru a asigura iarna aceasta tot necesarul. Informația a fost oferită astăzi, 12 iulie. Mai mult decât atât, Nicolae Ciucă a declarat că depozitele de metan ale țării sunt pline în proporție de 47%, potrivit romaniatv.net.

Nicolae Ciucă le-a transmis românilor un mesaj liniștitor

„România va avea suficient gaz în depozitele naționale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă. În acest moment, depozitele de gaz metan ale țării sunt 47% pline, ceea ce înseamnă că țara noastră a acționat mult mai repede decât calendarul pe care l-a stabilit Comisia Europeană pentru statele membre. Ținta pentru 1 august este de 46%, iar România a depășit-o încă din prima jumătate a lunii iulie.

Suntem înaintea calendarului european de acumulare a rezervelor pentru iarnă ca urmare a faptului că o mare parte din gazul metan extras în România este stocat. Astăzi a fost atins procentul-record de 70% de gaz din producția internă, trimis în depozitele naționale!

Obiectivul stabilit la nivel european este ca, până la 1 noiembrie, depozitele de gaz ale tuturor statelor membre să fie cel puțin 80% pline.

Menținând ritmul accelerat, vom reuși să atingem acest procent chiar înainte de termen”, a scris Nicolae Ciucă în mediul online.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: De ce cresc prețurile la energie. Explicația fenomenului

Ce are de spus ministrul Energiei despre criza energetică de la noi

„Am fost acuzat că Romgaz şi- a scăzut producţia, iar Romgaz a crescut producţia. Este singura companie producătoare din România, acolo unde statul poate să aibă un cuvânt de spus, care a crescut producţia de gaze naturale din 2020, 2021, inclusiv anul acesta este o creştere de producţie.

Dacă compari importul aferent anului 2021 cu aferent anului 2020, într-un an în care, dacă ne aducem aminte, consumul a fost foarte, foarte, foarte scăzut, evident că e mai mare.

Citeste si: Nicolae Ciucă, anunț nou despre prețul carburanților. Când se aplică reducerea de 50 de bani

Deci el era, probabil, 25-26% şi, probabil, a crescut spre 30% în anul 2021, pentru că a crescut consumul. Eu tot am explicat; dacă ai un frigider şi tot iei din el, cum sunt rezervele de gaze, şi nu descoperi altele, normal că creşte dependenţa de importuri.

România a crescut dependenţa de gazul rusesc, pentru că legea offshore nu a fost adoptată. A fost o lege offshore adoptată în anul 2018 care, practic, a blocat exploatările din Marea Neagră”, a spus acesta, pe 11 iunie, la Digi 24.

Cu toate acestea, din fericire, România a început să exploateze gazele din Marea Neagră, ceea ce dă speranțe tuturor că, în viitorul apropiat, ne vom putea asigura propriile cantități necesare.