Nicolae Ciucă dorește, în noul program de guvernare al Executivului, schimbarea legii privind serviciul militar. Armata ar putea să recurteze tineri.
Nicolae Ciucă vrea să reintroducă serviciul militar. Tinerii din România vor face din nou Armata?
Noul Premier al României, generalul Nicolae Ciucă, dorește, prin noul program de guvernare, să modifice legea serviciului militar. Astfel, Armata ar putea fi reintrodusă în România, iar recrutarea tinerilor ar putea începe.
Acest serviciu militar va fi efectuat pe bază de voluntariat, iar tinerii ar putea fi plătiți.
”Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi
Potrivit unui proiect actual dezvoltat în cadrul Ministerului Apărării, cei care vor dori să facă Armata, vor încheia cu Ministerul Apărării un contract pe o perioadă de 4 ani. Aici se ia în calcul doar un contract, pentru că următoarele, în cazul în care rezerviștii vor dori să fie în continuare la dispoziția Armatei, se vor desemna pe o perioadă de maximum 3 ani.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Bugetarele trebuie să știe asta! Cum arată mecanismul de acordare pentru voucherele de vacanță
Care este importanța strategică?
Analistul militar Aurel Cazacu a spus că acest program al serviciului militar voluntar în termen este vital pentru Ministerul Apărării și pentru capacitatea de răspuns militar a României. Numărul militarilor activi în rezervă este insuficient pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză.
”Acest tip de serviciu militar are o importanţă strategică pentru realizarea şi menţinerea unui bazin necesar de rezervişti. Înainte de ’89, România avea peste 350.000 de militari activi şi 6 milioane de rezervişti. Sigur, atunci vorbeam de un model militar diferit, vechi, cel al Tratatului de la Varşovia, iar acum suntem în standardele moderne ale NATO, dar totuşi acum avem prea puţini rezervişti. Eu cred că va fi un program de succes, pentru că tinerii conştientizează acum că vor avea acces la un venit sigur şi constant, vor avea parte de cursuri de formare şi, foarte important, vor avea acces la cultura militară occidentală, lucru deloc de neglijat”, a explicat Aurel Cazacu.