„Ninge de o jumătate de oră”. Transalpina a fost acoperită de zăpadă, iar utilajele au fost scoase de drumari pentru a curăța șoselele

Autor: Bianca Vidoi

Transalpina a fost acoperită de zăpadă

Sursa: Unsplash

În timp ce partea de est a României se luptă cu inundații, pe Transalpina s-a instalat deja iarna, temperaturile ajungând sub limita îngheţului.

România se luptă cu condiții meteorologice deosebite. Estul țării se află sub ape, în timp ce pe Transalpina au început să cadă primii fulgi de zăpadă. La 1.900 de metri altitudine, temperaturile au scăzut sub limita înghețului, iar peisajul de iarnă a început să prindă contur chiar dacă este abia jumătatea lunii septembrie.

Transalpina a fost acoperită de zăpadă

Condițiile meteorologice i-au surprins pe români.

În timp ce în partea de est a țării românii se luptă cu inundațiile, la 1.900 de metri altitudine au căzut primii fulgi de zăpadă. Românii nu au avut timp să se bucure de toamnă, deoarece imediat după temperaturile ridicate de vară au urmat temperaturi sub limita înghețului, iar ninsoarea a început să pună stăpânire pe Transalpina.

Startul de zăpadă a ajuns la 5 centimetri, iar oamenii speră ca după această ninsoare puternică să vină vremea bună, astfel încât să se bucure de toamnă.

Au fost călduri mari, însă timpul acum s-a dezlănţuit. Ninge de o jumătate de oră destul de bine, să sperăm că după zilele astea cu ninsori va veni şi vremea bună", a decarat băciţa Mărioara Băbu, potrivit observatornews.ro.

Citește și: Vremea se schimbă radical! Meteorologii anunță lapoviță, ninsoare și inundații la mijlocul lunii septembrie, odată cu intrarea Ciclonului Boris în România

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”

Peisajul este unul de poveste, ce îi atrage pe turiști spre această zonă de munte, însă salvamontiştii, cât şi localnicii, le recomandă oamenilor să nu se aventureze pe această vreme, în special cu mașinile. Zăpada s-a așezat pe drum, iar atenția trebuie să fie sporită pentru a evita orice fel de accidente. Cei care vor avea curajul zilele astea să treacă pe Transalpina să fie foarte prudenţi pentru că după cum vedeţi zăpada s-a aşezat şi pe drum", a menționat Mărioara Băbu.

Utilajele au fost scoase de drumari pentru a curăța șoselele

Deși ne aflăm la jumătatea lunii septembrie, drumarii au fost nevoiți să scoată pe șosele utilajele pentru curățarea omătului. Între Rânca și Obârșia Lotrului, mai exact pe DN 67C, utilajele de deszăpezire au început să fie puse în funcțiune pentru a curăța stratul de zăpadă ce s-a depus, astfel încât să faciliteze circulația.

Pe Transalpina, la peste 1.900 de metri altitudine, în sectorul Dengherul – Cărbunele, stratul de zăpadă căzut se apropie de media de 5 centimetri, iar vizibilitatea este redusă din cauza ceţii. Conducătorii auto care vor să traverseze Transalpina peste masivul Parâng sunt sfătuiţi să renunţe, să caute o cale rutieră alternativă sau să fie pregătiţi pentru drum în condiţii de iarnă „,

a transmis şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, potrivit alba24.ro.

Temperaturile minime au ajuns să fie negative în zonele în care au căzut primii fulgi de zăpadă, astfel în Munţii Ţarcu s-au resimţit minus 6 grade, la Vârfu Omu minus 5 şi la Vlădeasa minus 4.