ALERTĂ Nivel crescut al radiațiilor la Cernobîl! Ambasada Ucrainei la București avertizează: "Cernobîl se poate întâmpla din nou"!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 25 nov 2022, 06:35

Centrala nucleară de la Cernobîl

Agenţia nucleară a Ucrainei a anunţat că se înregistrează niveluri crescute de radiaţii la fosta centrală atomică de la Cernobîl.

UPDATE Ambasada Ucrainei la București avertizează în privința unui alt posibil accident nuclear la fosta centrală atomică de la Cernobîl. Reprezentanții Ucrainei la București transmit, pe Facebook, că un alt Cernobîl 1986 s-ar putea produce anul acesta dacă Rusia continuă războiul în Ucraina.

„În 1986 lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei poate provoca un alt dezastru ecologic, mutându-şi forţele militare la Cernobîl.

Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022”, a transmis Ambasada Ucrainei la București într-o postare pe Facebook.

Centrala nucleară de la Cernobîl a intrat sub control rusesc joi seară, după ce a fost atacată la ordinul lui Vladimir Putin.

Autoritățile române au investigat situația și anunță că, momentan, nu s-au constatat niveluri crescute de radiații pe teritoriul României, provenind de la fosta centrală atomică de la Cernobîl.

„Există un interes public legat de un nivel de radiaţii crescut la Cernobîl, în Ucraina. Pot să vă spun că, potrivit datelor deţinute de autorităţile române, în speţă CNCAN, nu există o înregistrare de creştere de nivel de radiaţii pe teritoriul României”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă susținută astăzi la Palatul Victoria.

La centrala atomică de la Cernobîl s-a petrecut în 1986 cel mai mare accident nuclear din istorie.

Accidentul nuclear de la Cernobîl s-a produs pe data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, el fiind compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. La centrala nucleară se efectua atunci un test de securitate condus de Anatoli Diatlov, inginer-șef al centralei la ora respectivă.

Deși bilanțul oficial nu a fost decât de 31 de morți din rândul operatorilor și pompierilor și de 19 morți în rândul celor care au curățat zona, potrivit Greenpeace bilanțul total al deceselor provocate de accidentul nuclear din aprilie 1986 s-ar putea situa între 100.000

și 400.000 de morți.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Autoritățile ucrainene estimau că 5 milioane de persoane au avut de suferit în urma devastatorului accident nuclear de la Cernobîl, printre aceștia fiind cetățeni ruși, bieloruși și ucraineni. 

Citeste si: Anunț ucrainean alarmant: "Rusia a atacat o navă românească, NATO trebuie să intervină"! Ce s-a întâmplat de fapt

Centrala nucleară de la Cernobîl, preluată de ruși!

După ce Vladimir Putin a decis invazia rusă în Ucraina, unul dintre atacurile forțelor armate ruse s-a dat la centrala nucleară de la Cernobîl.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunța pe rețelele sociale că ucrainenii duc o bătălie eroică "pentru ca un al doilea accident de la Cernobîl să nu se mai întâmple", fosta centrală atomică a intrat sub controlul rus joi seară.

“Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că “forţe armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor  facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial. Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel” se arată într-o declaraţie AIEA.

Citeste si: Nivel crescut al radiațiilor la Cernobîl! Centrala nucleară se află sub control rus după atacul decis de Putin!