Rata de umplere cu apă în baraje este la același nivel de aproximativ o lună. Aproximativ 189,32 milioane de metri cubi de apă au fost preluați din lacurile de baraj Melen și Yeşilçay. Cantitatea de apă furnizată orașului Istanbul de la stațiile de tratare a apei potabile a fost calculată la 310,10 milioane de metri cubi.
Ce beneficiu aduce nivelul ridicat de apă din barajele Istanbulului
Nivelul apei în barajele din Istanbul a atins peste 81%, conform experților. Aceasta este o realizare semnificativă pentru oraș și pentru sistemul său de aprovizionare cu apă. Aceasta este o veste foarte bună într-un moment în care gestionarea resurselor de apă devine din ce în ce mai critică în multe regiuni din întreaga lume.
Potrivit lui Hüseyin Toros, profesor de la Facultatea de Aeronautică și Astronautică a Universității Tehnice din Istanbul (ITU), nivelul apei în barajele din Istanbul este esențial pentru asigurarea necesităților orașului și pentru gestionarea riscului de secetă.
„Dacă nu ar fi barajele Melen și Yeșilçay, Istanbulul ar rămâne fără apă. În 2023 au fost furnizați orașului 1,12 miliarde de metri cubi de apă. 748 de milioane de metri cubi din aceasta au venit de la Melen și Yeșilçay. Prin urmare, fără aceste baraje, Istanbulul va fi fără apă”, a explicat profesorul, citat de dailysabah.com.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Experții turci recomandă economisirea apei
Un alt aspect care trebuie luat în considerare este importanța apei pentru agricultură și pentru ecosistemul din jurul Istanbulului. Nivelul crescut al apei în baraje poate contribui la menținerea fertilității solului și la susținerea vieții sălbatice din regiune.
Hüseyin Toros a subliniat importanța gestionării responsabile a resurselor de apă. El a evidențiat, de asemenea, rolul crucial al conștientizării și al educației cetățenilor în ceea ce privește conservarea apei și utilizarea durabilă a resurselor.
„Trebuie să continuăm să recoltăm ploaia și să folosim mai eficient apa din casele și locurile de muncă noastre. Dacă recoltăm apa de ploaie, cred că va fi o soluție bună atât din punct de vedere al costurilor, cât și din punct de vedere al aprovizionării cu apă existentă a Istanbulului pentru o lungă perioadă de timp", a
mai declarat profesorul de la ITU.