Noaptea de Sânziene 2023: Tradiția de mult uitată. Ce nu este bine să faci?

Author: Bianca Vidoi

În fiecare an, românii celebrează la data de 24 iunie nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și Sânzienele

Sursa: doxologia.ro

Noaptea de Sânziene 2023. În fiecare an, românii celebrează la data de 24 iunie nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și Sânzienele.

Noaptea de Sânziene 2023. Ziua de 24 iunie este una foarte importantă pentru români, fiind o sărbătoare marcată cu o cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, însă cu dezlegare la pește sărbătorindu-se în perioada postului.

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023: Tradiții și obiceiuri pentru data de 24 iunie. Sărbătoare mare în calendarul ortodox

Ce nu este bine să faci în Noaptea de Sânziene?

Tradiția de mult uitată. Ce nu este bine să faci?
[Sursa: Unsplash]

Noaptea de Sânziene 2023 are loc în apropierea solstițiului de vară, iar românii de pretutindeni așteaptă această zi deoarece nu este bine să muncești în gospodărie în această zi sfântă deoarece se crede că cei ce vor face acest lucru vor înnebuni și Sânzienele le vor trimite boală și neputință.

Sânzienele sunt cunoscute în întreaga țară ca fiind niște femei foarte frumoase, îmbrăcate în straie albe, ce stau ascunse în zonele în care oamenii nu își fac apariția.

Aceste femei se strâng în această noapte pentru a dansa împreună, iar acestea pot să protejeze culturile și fetele ce își doresc să se căsătorească, însă pot face și foarte mult rău, mai exact să producă furtuni. „Ele trebuie să aducă vindecare oamenilor, parfum si însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor. Considerate, în general, drept niște zâne bune, ele generează și efecte adverse, pentru a-i pedepsi pe oamenii păcătoși. Dacă nu respecți cum se cuvine ziua lor, Sânzienele te pot pedepsi și pot aduce asupra ta boală și neputință. Totodată, Sânzienele pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros”, potrivit doxologia.ro

În această zi nu este bine ca oamenii să muncească deoarece muncile aduc multe necazuri și primejdii din cele neștiute, de altfel, oamenii nu trebuie să uite de persoanele ce au trecut la cele

sfinte, aceasta fiind ziua în care rugăciunile pentru cei decedați sunt cele mai puternice. Oamenii trebuie să aibă grijă în această zi să nu jure strâmb sau să facă promisiuni de care să nu se țină, dar și să nu meargă în pădure în noaptea de 23 spre 24 iunie, deoarece Ielele își vor face apariția, iar cei ce le văd rămân muți sau orbi. 

Românii nu trebuie să se roage pentru necazul altuia sau să își dorească răul persoanelor din jurul lui deoarece pedeapsa pe care o vor primi va fi mai mare și va veni din partea Diavolului.

Cu ocazia zilei de Sânziene, românii respectă mai multe tradiții uitate, printre care se numără și scăldatul îndrăgostiților. La data de 24 iunie, îndrăgostiții e scaldă în mare sau în apa celui mai mare râu din zonă pentru a trăi fericiți cât mai mult timp. Dacă fac acest lucru se crede că vrăjile venite din partea oamenilor nu îi vor despărți pe îndrăgostiți.

Citește și: Noaptea de Sânziene 2023: Tradiții și obiceiuri românești

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești în Noaptea de Sânziene

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești în Noaptea de Sânziene
[Sursa: Unsplash]

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!”
Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.

Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”. 

Citește și: Drăgaica 2023 sau Sânzienele 2023: Pe ce dată pică sărbătoarea și ce nu este bine să faci în această zi

Sursa: lumeasatului.rospynews.ro