Noi ajutoare din partea statului: Voucherele pentru nevoi urgente. Cât valorează și cum puteți beneficia de ele

Autor: Diana Ghita

În ce situații pot fi folosite voucherele pentru nevoi urgente

Sursa: pexels.com; shutterstock.com

Voucherele pot fi folosite pentru hrană, medicamente, cazare sau transport, în cazul unor situații de amaximă urgență.

Statul oferă noi ajutoare românilor, și anume vouchere pentru nevoi urgente. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, care a explicat cine poate beneficia de acest sprijin financiar.

Ce persoane pot beneficia de voucherul pentru nevoi urgente

Voucherele pentru nevoi urgente vin în ajutorul tuturor cetățenilor care au fost victimele unor infracțiuni și sun valabile pentru plata medicamentelor, a transportului, hranei și cazării, în funcție de situația în care te afli.

„Venim în sprijinul victimelor infracțiunilor cu vouchere pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente. Joi, a fost semnat contractul cu operatorul care va emite aceste vouchere. Mecanismul este funcțional, așteptăm primele solicitări aprobate de instanță", transmite ministrul Justiției, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Citește și: Ministerul Justiției: Vouchere de 15.000 de lei pentru victimele infracțiunilor. Model cerere și condiții de acordare

Persoanele aflate în situații disperate primesc, prin intermediul acestor vouchere, „până la 5 salarii minime brute (16.500 lei)”, după cum explică Alina Gorghiu. De asemenea, ministrul a precizat că, anul acesta, vor fi disponibile 300 de vouchere, însă, dacă va fi nevoie de mai multe, numărul lor va fi suplimentat.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cei eligibili pentru acordarea voucherelor de nevoi urgente sunt:

  • victimele unei infracțiuni de vătămare corporală;
  • victimele unei infracțiuni de viol;
  • victimele unei tentative de omor și omor calificat;
  • oamenii asupra cărora a fost comisă o infracțiune intenționată care a dus la vătămarea corporală a victimei;
  • victimele infracțiunii de agresiune sexuală;
  • victime ale terorismului;
  • oamenii asupra cărora a fost comisă o infracțiune de trafic de persoane și trafic de minori;
  • oamenii asupra cărora a fost comisă orice altă infracțiune intenționată, comisă cu violență.

Ce trebuie făcut pentru primirea voucherului pentru nevoi urgente

În cazul în care vă încadrați într-una sau mai multe din categoriile prezentate anterior, aveți de îndeplinit câteva demersuri pentru a intra în posesia voucherelor pentru nevoi urgente.

În primul rând, trebuie să depuneți plângere la poliție. Mai apoi, depuneți o cerere, la Tribunalul de pe raza domiciliului, prin care să cereți un avans din suma oferită pe voucherul de nevoi urgente, și un referat în care să treceți, estimativ, cheltuielile necesare în vederea acoperirii nevoilor urgente.

Citește și: Vești bune pentru români! Cine va beneficia de vouchere în valoare de peste 2.000 de euro

Ulterior, respectiva cerere urmează să fie soluționată de o Comisie formată de 2 judecători, din cadrul Tribunalului, iar cererea se admite, în cazul în care este întemeiată, și se stabilește cuantumul voucherului.

Mai departe, hotărârea luată de judecători va fi comunicată victimei și ANABI, iar, în ultima fază, solicitantul trebuie să se prezinte la una dintre instituțiile publice sau private, prezente în listă, de la care va primi voucherul în

maximum 72 de ore.