La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se analizează varianta prin care se vor acorda măsurile compensatorii în continuare pentru populaţie şi mediul de afaceri. Aceste măsuri se vor oferi prin Fondul de Tranziţie Energetică, în urma transferării a 500 milioane de euro.
Citește și: Guvernul a adoptat extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite
Noi ajutoare sunt anunțate pentru cetățenii României
Marcel Boloș a dat de înțeles că măsurile compensatorii pentru populație și mediul de afaceri să fie achitate din bugetul UE. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene nu își asuma nici lipsa celor 20 de miliarde de lei din buget, spunând că este responsabilitatea Ministerului de Finanțe.
„Aşa cum s-au clarificat lucrurile în spaţiul public, responsabilitatea pentru această gaură de 20 de miliarde şi acoperirea ei este a Ministerului de Finanţe şi lucrurile sunt cât se poate de limpezi. Noi discutăm de modalitatea în care putem să ne acoperim şi noi gaura pe care o avem, riscul de pierdere a banilor pentru cele 7,5 miliarde euro pe care le-am anunţat de la începutul anului şi pentru care căutăm măsuri ca să putem să ne acoperim şi noi gaura europeană.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Se dorește ca suma de 500 de milioane de euro din partea Uniunii Europene să fie transferate în Fondul de Tranziţie Energetică pentru a continua măsurile compensatorii pentru populaţie.
Citește și: Vești bune pentru români! Cine va primi bani în plus pe lângă salariu
Se discută intens cu Comisia Europeană
„În acest moment, analizăm şi această posibilitate pentru a acorda în continuare în Fondul de Tranziţie Energetică măsurile acestea pentru populaţie şi mediul de afaceri. Deocamdată sunt luate în calcul estimat măsuri compensatorii în valoare de aproximativ 500 milioane euro care ar urma să fie transferaţi în Fondul de Tranziţie Energetică, după ce avem în prealabil o discuţie cu Comisia Europeană. Sunt posibil de atras de la bugetul UE, după ce discutăm în prealabil cu Comisia Europeană şi discutăm mecanismul acesta care este nou pentru România şi pentru cei care sunt beneficiarii acestor măsuri compensatorii”, a adăugat Boloş.
În urmă cu o săptămână, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunțat că în perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, peste 1,5 milioane de familii din România şi-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie. Valoarea totală ce a fost achitată prin intermediul cardului de energie pentru plata la oficiile poştale, factorii poştali sau online este de 352 milioane lei. Au fost înregistrate 173.000 de cereri de plată online, valoarea totală fiind de peste 20 milioane lei.