Camera Deputaților a adoptat, în unanimitate, un proiect de lege care prevede ca femeile care devin mame să beneficieze de servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihologică după naștere. Iată care este motivul pentru care autoritățile au considerat că proaspetele mămici au nevoie de consiliere psihologică postnatală.
Mamele vor putea beneficia de consiliere psihologică postnatală. Ce prevede legea?
Proiectul de lege care prevede acordarea unor servicii de consiliere psihologică postnatală a fost adoptat de Camera Deputaților, iar pentru a intra în vigoare este nevoie ca legea să fie promulgată de președintele României, Klaus
Proiectul de lege vorbește despre importanța consilierii psihologice postnatale. Mai exact, inițiatorii legii au precizat că imediat după ce devin mame, femeile ar trebui să aibă parte de consiliere psihologică pentru a preveni și trata diferitele tulburări psihice care sunt asociate sarcinii sau nașterii. Este cunoscut faptul că tot mai multe femei de confruntă cu depresia postnatală, având în vedere schimbările majore prin care trec într-un interval foarte scurt de timp.
Pentru ca femeile să poată depăși cât mai ușor momentele complicate de după naștere, proiectul de lege care a fost adoptat de Camera Deputaților vine să completeze Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Mai exact, se introduce posibilitatea ca femeile să poată beneficia de servicii prenatale și postnatale, precum și de servicii de consiliere psihologică postnatală.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ce condiții trebuie să îndeplinească proaspetele mămici pentru a beneficia de consiliere psihologică postnatală?
Conform legii, pentru a putea beneficia de consiliere psihologică postnatală, proaspetele mămici trebuie să fie asigurate în sistemul de sănătate. Aceste servicii de consiliere se vor acorda în limita bugetului aprobat. Inițial, proiectul de lege vorbea despre servicii de consiliere psihologică postnatală care să se întindă pe o perioadă de 126 de zile de la momentul nașterii. Aceste servicii ar fi fost acordate la cerere, pentru un număr de maximum șase ore. Cu toate acestea, autoritățile au revenit asupra legii, având în vedere că, în forma ei inițială, aceasta ar fi avut un efect puternic asupra bugetului consolidat. Astfel, s-a renunțat la această formulare care a fost înlocuită cu „în limita bugetului aprobat”.
Dacă legea va fi promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul oficial sunt șanse mari să se aplice destul de repede, având în vedere că există cabinete psihologice în incinta maternităților, ceea ce ar ușura procesul.
„În prezent, maternitățile prevăd în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic, cabinet ce poate asigura serviciul de consiliere psihologică a femeilor”, sunt de părere inițiatorii legii.