Noi bombardamente au fost raportate în zona centralei nucleare de la Zaporojie

Autor: Andreea Buinoschi

Noi bombardamente au fost raportate în zona centralei de la Zaporojie

Sursa: Istock

Noi bombardamente au fost raportate în zona centralei nucleare de la Zaporojie astăzi, 11 august. În urmă cu doar câteva zile, o serie de explozii a fost raportată tot acolo, iar temerile legate de un nou accident nuclear au reapărut.

Centrala Zaporojie ajunge, din nou, subiect de discuții la nivel internațional. Astăzi, 11 august, mai multe expozii au avut loc în zona centralei nucleare de la Zaporojie, în apropierea unei zone cu materiale radioactive depozitate.

Mai multe explozii au fost raportate la centrala Zaporojie

Consiliul de Securitate al ONU a organizat astăzi, 11 august, o reuniune de urgență, care a avut loc la ora 19:00 a României.

Reuniunea a fost ținută din cauza temerilor din ce în ce mai serioase legate de o explozie nucleară la centrala Zaporojie.

Statele Unite ale Americii au cerut demilitarizarea zonei, pentru a se evita o posibilă explozie nucleară.

Potrivit NBC News, relatează digi24.ro, o fostă angajată a centralei susține că explozia reprezintă un real puternic ce nu este conștientizat de către toată lumea.

„Oamenii de acolo sunt foarte triști. Este înfricoșător pentru ei să lucreze acolo. Sunt speriată să știu că ei sunt acolo”, a spus Aliona, o fostă angajată a centralei de la Zaporojie.

De asemenea, aceasta a mai adăugat faptul că armata rusă nu înțelege „ce este o centrală nucleară și cum să o controleze”. Mai mult decât atât, a mai menționată că rușii „fac lucruri atât de lipsite de sens”, încât se sperie.

Citeste si: Economie de energie în Europa! Marile lanțuri de magazine opresc lumina şi reduc programul de funcţionare

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rusia și Ucraina aruncă vina una pe alta pentru atacurile de la Zaporojie. Vineri și sâmbătă, 5 și 6 august, centrala a fost atacată, mai multe clădiri au fost distruse, iar riscul de scurgere de radiații a crescut în mod considerabil.

Rusia nu își asumă atacurile de la Zaporojie

Moscova nu și-a asumat atacurile, însă dă vina pe Brigada 44 de Artilerie Ucrainei și susține că este reponsabilă pentru atacurile asupra orașului Marganeț.

Marți, 9 august, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că măsurătorile disponibile ale radiaților sunt normale și, cel puțin pentru moment, experții au spus că nu există niciun pericol.

„Pentru a ajuta la prevenirea scăpării și mai mult de sub control a situației, prezența AIEA este de o importanță capitală. De la începutul acestui război tragic, AIEA- și eu personal- am lucrat pentru a sprijini Ucraina în menținerea siguranței și securității tuturor instalațiilor sale nucleare. 

În ultimele patru luni, am fost pregătit să conduc o misiune a experților AIEA în materie de siguranță, securitate și garanții la cea mai mare centrală nucleară a țării, Zaporojie.

Citeste si: Cât de periculoasă e centrala nucleară Zaporojie din Ucraina pentru România. Avertismentul directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Această misiune ar juca un rol crucial în a ajuta la stabilizarea situației de siguranță și securitate nucleară de acolo, așa cum a făcut-o la centrala nucleară de la Cernobîl și în alte locuri din Ucraina în ultimele luni, unde am livrat, de asemenea, echipamente de siguranță și securitate nucleară de care este nevoie urgentă”, a menționat Rafel Grossi.