Noi descoperiri confirmă legătura Israelului cu poporul evreu?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 13 aug 2023, 00:45

Statul Israel poate că are doar 74 de ani, dar Țara Israelului conține mii de ani de istorie!

Sursa: PixaBay

Statul Israel poate că are doar 74 de ani, dar Țara Israelului conține mii de ani de istorie!

Statul Israel poate că are doar 74 de ani, dar Țara Israelului conține mii de ani de istorie. În fiecare an, arheologii care lucrează la săpături din întreaga țară descoperă situri și artefacte antice care ne ajută să înțelegem mai bine istoria bogată atât a pământului, cât și a locuitorilor săi.

1.Mozaic înfățișându-le pe Deborah și Yael învingându-l pe regele canaanit Sisera

Descoperit pe locul unei sinagogi din secolul al V-lea din orașul galileean Huqoq, acest mozaic înfățișează relatarea biblică a înfrângerii regelui canaanit Sisera de către profetesa Debora, liderul militar Barak și eroina antică Yael. Dezgropat de o echipă condusă de Jodi Magness, profesor la UNC Chapel Hill, acesta este cel mai recent mozaic descoperit în situl sinagogii antice. Mozaicurile descoperite anterior includ reprezentări ale lui Iona și balena, spionii israelieni în Canaan, Arcul lui Noe și despărțirea Mării Roșii. Potrivit lui Magness, aceste mozaicuri "atestă o cultură vizuală bogată, precum și dinamismul și diversitatea iudaismului în perioada romană târzie și bizantină".

Statul Israel poate că are doar 74 de ani, dar Țara Israelului conține mii de ani de istorie!
[Sursa: PixaBay]

2.Rămășițele unei moschei medievale descoperite în nordul deșertului Negev

În timp ce făceau săpături în orașul beduin din nordul Negevului, Rahat, arheologii israelieni au descoperit o fermă din epoca bizantină în apropierea unui grup de clădiri de patrimoniu care includeau o moschee. Moscheea rurală veche de 1.200 de ani, care avea un perete orientat spre Mecca, era suficient de mare pentru a găzdui până la zeci de credincioși musulmani. Arheologii indică acest sit ca fiind o dovadă a schimbării demografice din regiunea Negev care a însoțit cucerirea arabă a regiunii, populația în mare parte creștină fiind înlocuită încet de musulmanii sosiți din Peninsula Arabică.

3.Apeductul hasmonean vechi de 2.000 de ani din sudul Ierusalimului

În cartierul Armon Hanetziv din Ierusalim, arheologii israelieni au excavat un segment lung de 40 de metri dintr-un apeduct hasmonean de 21 de kilometri, care era folosit pentru a aduce apă din zona Piscurilor lui Solomon de lângă Betleem către Muntele Templului. Construit în jurul anului 100 î.Hr., acest apeduct a fost folosit timp de aproape 2.000 de ani, până la apariția pompei electrice de apă la începutul Mandatului Britanic. Funcționând de-a lungul întregii istorii a Ierusalimului, acest apeduct a fost definit de un arheolog israelian ca fiind "un adevărat monument istoric al orașului".

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

4.Ulcior intact vechi de 5.000 de ani din regiunea Qumran

Un americano-israelian aflat în drumeție cu un prieten în regiunea Qumran, în apropiere de Marea Moartă, a descoperit în martie 2022 un ulcior de lut complet intact. Ulciorul, vechi de 5.000 de ani, a fost descoperit într-o peșteră din zona cunoscută pentru că ar conține o mare varietate de artefacte evreiești antice, inclusiv manuscrisele de la Marea Moartă. Potrivit arheologilor israelieni, descoperirea unui vas complet din epoca bronzului timpuriu este extrem de rară, iar aceasta ar putea fi prima descoperire de acest fel din zonă.

5.Rămășițele unui zid din epoca primului templu în Orașul lui David

Arheologii israelieni au dezgropat rămășițele unui zid de apărare de-a lungul versantului estic al Orașului lui David. Conectând două rămășițe de zid descoperite anterior, se crede că acest zid a rezistat cu succes la diferite atacuri asupra Ierusalimului în timpul Primului Templu, înainte ca babilonienii să reușească în cele din urmă să îl spargă și să jefuiască orașul sfânt. Această descoperire a contribuit la confirmarea arheologilor că descoperirile anterioare din aceeași zonă datează într-adevăr din perioada Primului Templu.

6.Dovezi ale producției de bere în Țara Israelului în urmă cu 7.000 de ani

O descoperire recentă făcută de o echipă de arheologi israelieni și americani a constatat că locuitorii din Țara Israelului produc bere de mii de ani. Două strecurătoare de lut- una din Galileea superioară și una din Valea Iordanului- au fost analizate de experți și s-a stabilit că au fost folosite pentru a produce bere în urmă cu 7.000 de ani. Potrivit arheologilor care au lucrat la acest proiect, consumul de bere în această perioadă este o dovadă a dezvoltării de către omenire a unor relații sociale complexe.

Statul Israel poate că are doar 74 de ani, dar Țara Israelului conține mii de ani de istorie!
[Sursa: PixaBay]

7."Moneda rebelă" dezgropată de un copil de 11 ani ar fi putut fi bătută pe Muntele Templului

În timpul unei excursii în parcul național Orașul lui David, chiar în afara zidurilor Orașului Vechi din Ierusalim, o fetiță israeliană de 11 ani a descoperit o monedă de argint care datează de acum 2.000 de ani. Moneda are gravată pe o parte imaginea unei cupe împreună cu cuvintele "al doilea an", iar pe cealaltă parte prezintă o gravură a sediului Marelui Preot, împreună cu cuvintele "Sfântul Ierusalim", scrise cu o scriere ebraică veche. Moneda, care datează din timpul Marii Rebeliuni împotriva Imperiului Roman, între anii 66 și 70 d.Hr., se crede că a fost bătută pe Muntele Templului de către preoți care simpatizau cu cauza rebelilor.

Citește și: Bătăliile din Vechiul Testament confirmate de un nou studiu!

Citește și: Papa Francisc critică condițiile de muncă in Bahrain! Afla de ce

Citește și: Ce este Lăsata Secului și de ce este o zi importantă înainte de Postul Crăciunului 2022