Noi descoperiri despre ,,azilele groazei": 11 unități au fost închise iar activitatea altor 25 a fost suspendată, la nivel național

Autor: Diana Ghita

998 de controale au fost făcute în doar două zile

Sursa: freepik.com

În primele două zile de controale, autoritățile au verificat 998 de servicii sociale în întreaga țară, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Centrele cărora li s-a suspendat activitatea se află în județele: București (11),  Giurgiu (7), Ilfov (2), Timiș (2), Arad (1), Constanța (1) și Vâlcea (1). Ce au descoperit inspectorii la azilele groazei.

Citește și: Descoperiri uluitoare despre azilele groazei! Patronul cheltuia banii încasați pe substanțe interzise, femei și lăutari

Avocatul Poporului, reacție în cazul azilelor groazei

Avocatul Poporului a discutat despre scandalul azilelor groazei la Euronews România.

De asemenea, și Renate Weber vorbește asupra acestui subiect. Ea declară că nu a pornit o anchetă pentru acest caz deoarece aștepta răspunsuri din partea mai multor instituții. Însă tot ea a sesizat, în prima fază, autoritățile după ce ar fi apărut  în luna februarie informații referitoare la respectivul caz.

,,Noi avem o sesizare încă din luna februarie a acestui an, când în presă au apărut dezvăluiri în legătură cu situația din acele locuri și imediat, cred că la jumătatea lunii februarie, am început să facem demersuri către autoritățile de stat care le aveau cumva în subordine sau în

coordonare, care emiseseră autorizațiile și care aveau posibilitatea să facă și controale în acele locuri.

Ne-am adresat și Ministerului Muncii, mai precis Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, ne-am adresat și DGASPC, ne-am adresat și DSP-ului și am primit răspunsuri de la toate aceste autorități, răspunsuri care spuneau foarte clar că au fost făcute mai multe controale și că uneori s-au constatat nereguli și s-au dat și amenzi.

Ni s-a spus în ultima adresă primită de la DSGASPC că lucrurile pe care ei le-au reocmandată și care trebuie să fie remediate au fost remediate până la 15 mai.

Adresa aceasta este din 27 iunie și ni se spune de exemplu că la acest centru Armonia s-au făcut renovări interrioare, extreioare, s-a schimbat mobilierul, s-a încheiat contract cu persoane de specialitate medic, psiholog, mediul a fost modificat și afisat zilnic.

O săptămână mai târziu a avut loc o descindere a autorităților, de data aceasta de cercetare penală. Noi am adresat întrebările de atunci și chiar am revenit cu întrebări că acest răspuns este în urma unei reveniri a noastră din 13 iunie.”, a declarat avocatul Poporului.

Primăria Voluntari nu eliberează autorizații pentru instituțiile de servicii sociale

Renate Weber mărturisește că nu a sesizat Primăria Voluntari deoarece instituția nu este cea care s-ar ocupa de avizarea autorizațiilor către aceste centre.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

,,Noi nu ne-am dus către Primărie ci pentru acele autorități care în mod normal dau autorizațiile de funcționare și pot controla și sancționa.

Primăria din Voluntari nu dă autorizații pentru acele instituții. Nu sunt administrate de Primărie. Am înțeles că sunt entități private care aveau în administrare aceste centre, deci o asociația de drept privat care avea în administrare, cea care da autorizația este o autoritate a statului român. Nu știu ca Primăria să dea o astfel de autorizație.”, a susținut Renate Weber în declarațiile sale pentru Euronews România.

Conform acesteia, Ministerul Muncii și Autoritatea Națională pentru Protectia persoanelor cu Dizabilități și-au asumat responsabilitatea pentru doar unul din centre. Aceste autorități au susținut că de celelalte centre răspunde ANPIS.

Anchetele sunt desfășurate atunci când sunt făcute sesizări individuale de la rude, aparținători sau beneficiari. În cazul centrelor implicate în acest scandal, nu s-a primit nimic de la nicio rudă a persoanelor care se aflau acolo. Procedural, va apărea o sesizare din oficiu bazată pe ce a apărut în presă. Mai apoi, vor fi consultate autoritățile competente de control și de sancționare.

Adevărul din spatele acestui scandal este mult mai grav. Controalele, amenzile date și garanția precum că lucrurile s-au remediat sunt contrazise de realitatea din teren.

Citește și: „Te leg cu mâinile la spate. Te injectez”. Chinurile la care erau supuși bătrânii cu dizabilități din centrele private din București, aflate prin stenograme

Scandalul azilelor groazei se soldează cu demiteri în cadrul IPJ Ilfov și Poliției Voluntari

Înlocuirea echipei manageriale la IPJ Ilfov și Poliția Voluntari a fost demarată de către Conducerea MAI și a IGPR, conform declarațiilor surselor judiciare pentru Romania TV.

Măsura are drept scop înlăturarea oricarei suspiciuni asupra imparțialității controlului demarat de Corpul de Control al IGPR la nivelul structurilor sus-indicate, precum și creșterea performanței, în actul profesional. În cursul zilei de mâine, IGPR va comunica public deciziile luate.

Principalele scopuri ale acestui demers constau atât în îndepărtarea suspiciunilor despre imparțialitatea controlului demarat de Corpul de Control al IGPR la nivelul structurilor sus-indicate, cât și în creșterea performanței actului profesional. IGPR va comunica public, în cursul zilei de mâine, deciziile finale.

Verificările întreprinse de Corpul de Control al IGPR, la IPJ IF, sunt în curs. La finalul acestora, în funcție de rezultatul controlului, vor urma să fie propuse soluțiile legale care se impun.

Citește și: Dan Negru, mesaj dur după scandalul azilelor de groază: „Noi suntem singurii care punem riduri pe sufletele bătrânilor”