Noi focare de coronavirus in Romania! S-a recurs la scenariul rosu! Iata in ce localitati s-a luat aceasta masura!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 22 iul 2022, 05:40
Foto(4)

Autoritatile din Romania au decis ca alte cinci localitati din judetul Iasi sa treaca la scenariul rosu din cauza focarelor de coronavirus.

Dupa ce in acest weekend 17 localitati din jurul Bucurestiului au intrat in scenariul rosu, din cauza cresterii galopante a numarului de noi cazuri de COVID-19 depistate, pe 1 martie, autoritatile din judetul Iasi au decis ca cinci localitati din apropierea orasului sa treaca in scenariul rosu.

Scenariul rosu presupune ca scolile, restaurantele, cafenele, cinematografele si salile de jocuri de noroc sa fie inchise.

Potrivit celor mai recente informatii raportate de autoritatile din judetul Iasi in data de 1 martie 2021, s-a decis reintrarea localitatii Miroslava in regimul de restrictii ale scenariului rosu, alături de alte patru localitati Dagâța, Fântânele, Românești și Valea Lupului. In municipiul Iasi, rata de infectare a crescut la 1,78 de cazuri/ 1000 locuitori.

Citeste si: Anunț oficial! 17 localități, din nou în scenariul roșu. Unde se închid școlile, restaurantele și cafenelele?

Autoritatile din judetul Bistrita-Nasaud au decis carantinarea pentru doua saptamani a unei comune in care rata de infectare cu COVID-19 a crescut dramatic

Vineri, 26 februarie 2021, autoritatile din judetul Bistrita-Nasaud au decis intrarea in carantina pentru urmatoarele doua saptamani a comunei Ciceu-Giurgesti, după ce rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 10,17 cazuri la o mie de locuitori.

Astfel, Prefectura Bistrita-Nasaud a anunţat, vineri, 26 februarie 2021 faptul ca a fost emis Ordinul sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenţă nr.

6509, privind instituirea masurii de carantina zonala pentru unitatea administrativ-teritoriala Ciceu-Giurgesti, ca urmare a cresterii alarmante a numarului de noi cazuri de infecatare cu SARS-CoV-2, rata de incidenta ajungand la 10,17 cazuri la o mie de locuitori, ceea ce presupune ca "riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ministrul Educatiei a anuntat ca elevii claselor a VIII-a si a XII-a ar putea veni la scoala si in scenariul rosu. Consiliul National al Elevilor dezaproba ideea prezentata de Sorin Cîmpeanu

De curand, Ministerul Educatiei anuntase faptul ca elevii claselor terminale a VIII-a si a XII-a ar putea veni la scoala si in scenariul rosu, asta pentru a se putea pregati pentru examenele ce ii asteapta in vara aceasta.

Citeste si: Se impune CARANTINA de Paște în România?! Rareș Bogdan a făcut anunțul. Toți românii trebuie să știe asta

Insa Consiliul Naţional al Elevilor dezaproba vehement ideea enuntata de Sorin Cîmpeanu de a impune obligativitatea elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală într-un context cu risc ridicat de infectare şi cere Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localităţile unde s-a aplicat

deja scenariul rosu.

"În urmă cu puţin timp, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat faptul că ia în calcul ca elevii din clasa a VIII-a şi clasa a XII-a să meargă la cursuri în format fizic, chiar dacă şcoala este încadrată în scenariul roşu de funcţionare, astfel încât să se poată pregăti temeinic pentru examenele naţionale. Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Naţional al Elevilor, în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate în mod corespunzător", arată un comunicat de presa al Consiliului Naţional al Elevilor, transmis duminica, potrivit News.ro.

Astfel, Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, a subliniat ca e absurda impunerea unor astfel de masuri.

Inclusiv Capitala se afla in pericol de a intra în scenariul rosu după ce a înregistrat o crestere a ratei de infectare, in ultimele zile, care a ajuns acum la 2,48.