Mai multe țări au luat decizia de a suspenda vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, totul după ce ar fi apărut reacții adverse severe în urma administrării vaccinului. În acest context, compania farmaceutică a luat atitudine și a dezvăluit care este, din punctul lor de vedere, adevărul despre cheagurile sanguine provocate de acest vaccin.
Are sau nu reacții adverse vaccinul produs de AstraZeneca? Răspunsul oferit de compania care produce vaccinul anti-Covid-19
Chiar dacă autoritățile din mai multe țări au decis să suspende vaccinarea cu AstraZeneca, compania farmaceutică a anunțat că în urma vaccinării a 17 milioane de persoane cu acest ser nu au fost confirmat riscul crescut de tromboze.
Reprezentanții companiei care produce vaccinul anti-COVID-19 au subliniat că acesta nu reprezintă un pericol și că nu există date clare care să dovedească legătura dintre acest vaccin și apariția unor reacții adverse ca: embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie.
„O analiză atentă a tuturor datelor de siguranţă în urma vaccinării a peste 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a relevat nicio dovadă asupra unui risc crescut de embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie în niciun grup definit de vârstă, gen, lot sau într-o ţară anume. Numărul cazurilor de cheaguri sanguine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi aşteptate să survină în rândul populaţiei generale.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Reacția companiei farmaceutice vine la scurt timp după ce mai multe țări din Uniunea Europeană au decis să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca după ce a fost semnalate cazuri de tromoboze apărute în urma vaccinării. În alte țări, doar anumite loturi au fost carantinate, decizie luată și în România. Cu toate acestea, autoritățile din România au precizat că este vorba doar despre o măsură de maximă precauție și că nu au existat manifestări neplăcute în urma administrării vaccinului.
După ce a analizat situația, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că poate fi administrat în continuare serul produs de AstraZeneca, având în vedere că nu există date clare care să confirme riscul apariției unor cheaguri sanguine.
Citeste si: Începe etapa a treia de vaccinare! Anunțul făcut de Florin Cîțu!