Noi întârzieri pentru acordarea tichetelor educaționale. Când vor fi distribuite și cine sunt elevii care pot beneficia de acest ajutor

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 15 dec 2023, 11:09

Tichetele educaționale vor fi distribuite cu întârziere

Sursa: Pexels.com

Vești proaste pentru elevii care provin din familii defavorizate. Tichetele educaționale vor fi distribuite cu întârziere. Când ar urma să ajungă cardurile?

Elevii defavorizați ar putea primi în curând tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte, conform prevederilor OUG nr. 83/2023. Acestea sunt prognozate să ajungă la beneficiari în cursul săptămânii viitoare, în perioada în care se va încheia al doilea modul al anului școlar în curs.

Tichetele educaționale pentru elevii defavorizați vor fi distribuite cu întârziere

Deși tichetele educaționale ar fi trebuit să ajungă la elevi încă din luna octombrie, acestea vor fi distribuite abia în cursul săptămânii viitoare. Informațiile cu numele beneficiarilor au fost verificate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și urmează să fie transmise școlilor, iar apoi cardurile vor fi distribuite. Chiar și așa, până la data de vineri, 15 decembrie, secretariatele școlilor trebuie să efectueze modificări manuale în aplicația unde sunt introduse datele părinților.

Potrivit Edupedu.ro, acest proces ar urma să genereze noi întârzieri, în contextul în care peste 400.000 de elevi ar urma să beneficieze de acest ajutor.

Citește și: Pe ce dată începe vacanța de iarnă a elevilor 2023- 2024? Structura anului școlar

Tichetele educaționale sunt în valoare de 500 de lei și vor putea fi folosite doar pentru achiziționarea rechizitelor și a articolelor de îmbrăcăminte.

Liste cu cei peste 400.000 de beneficiari sunt verificate de STS și urmează să fie transmise unităților de învățământ.

Vă transmitem precizările Ministerului Educației cu privire la implementarea măsurilor de acordare a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pentru preșcolarii și elevi dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, transmise la data de 13.12.2023. Pentru a putea distinge posesorul cererii, care va primi sprijinului educațional și care va folosi acest sprijin așa cum este el destinat, s-a realizat o modificare a aplicației care colectează atributele acestor cereri.

Atașăm aceste precizări, cu recomandarea ca modificările/actualizările în aplicația SIIIR să se realizeze până cel mai târziu la data de 15.12.2023, conform instrucțiunilor atașate”,  sunt cerințele pe care ministerul Educației le-a transmis unităților școlare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministerul Educației a transmis mai multe instrucțiuni despre modul în care secretariatele școlare vor fi nevoite să facă modificări manuale în aplicație.

Cine poate beneficia de tichetele educaționale

Beneficiarii ar urma să primească carduri noi pentru tichetele educaționale, având o valabilitate de cinci ani. Suma de 500 de lei va fi acordată într-o singură tranșă. În urma întârzierilor, termenul de depunere a cererilor pentru tichetele educaționale a fost prelungit până la 26 noiembrie, conform unei modificări aduse ordonanței de urgență, publicată în Monitorul Oficial.

Citește și: Anunț important pentru elevi! Banii de pe tichetele educaționale intră în luna decembrie. Data la care vor primi școlarii ajutoarele

De aceste tichete vor beneficia:

  • preșcolarii înscriși în învățământul de stat: care au venitul lunar pe membru de familie în valoare de maximum 633 lei.
  • elevii din învățământul de stat primar și gimnazial ale căror  venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei. 

Lista persoanelor care beneficiază de sprijin se actualizează în fiecare an școlar, în funcție de necesități și situații specifice.