Noi măsuri fiscale sunt pregătite de către Guvern. Reformele privesc și jocurile de noroc

Author: Bianca Vidoi

Noi măsuri fiscale sunt pregătite de către Guvern

Sursa: Unsplash

Din dorința de a aduna mai mulți bani pentru România, Guvernul pregătește noi măsuri fiscale, ca urmare a blocării pachetului austerității.

Pachetul de taxe a fost blocat la Curtea Constituțională a României, iar pentru a echilibra balanța, Guvernul pregătește noi măsuri fiscale care să aducă mai mulți bani la bugetul de stat.

Citește și: Aceste pensii vor fi impozitate cu 10% „Suntem un pic presaţi de timp” Ce se întâmplă cu noua lege a pensiilor

Noi măsuri fiscale sunt pregătite de către Guvern

Curtea Constituțională a României a decis să blocheze pachetul austerității, iar Guvernul a fost nevoit să găsească măsuri fiscale prin care să se acopere bugetul de stat. Principalele categorii vizate de aceste noi măsuri fiscale sunt programele naționale care sunt finanțate la bugetul de stat, ce s-ar putea să fie amânate până în primăvara anului următor, măsuri aplicate și în cazul plăților făcute de autoritățile locale.

O altă încercare pe care Guvernul o are pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de stat are la bază reorganizarea Ministerului Finanțelor Publice, dar și verificarea modului în care primăriile derulează proiectele de investiții. Curtea de Conturi era instituția care verifica proiectele de investiții pe care primăriile le făceau, iar modificarea își dorește să grăbească procesul de verificare și aprobare ale acestora. 

O variantă prin care acest lucru să fie posibil este ca aceste proiecte de investiții să fie verificate de inspectori din subordinea Ministerului Finanțelor.

Marcel Boloș a anunțat că acest pachet de măsuri fiscale este unul necesar pentru a oferi o oarecare stabilitate și echilibru a deficitului bugetar, iar creșterea ce va avea loc va ajuta la atingerea nivelului de deficit de 5,5% din PIB, relatează antena3.ro. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Burse universitare 2023-2024: Ministerul Educației a lansat norma care va stabili criteriile de acordare a burselor în sistemul de învățământ superior 

Noi reforme sunt așteptate și pentru jocurile de noroc

Prin Ordonanța de Urgență pe care Guvernul o pregătește nu se dorește doar creșterea taxelor, aceasta vrea să întărească și cadrul legal pentru operatorii din industria jocurilor de noroc din țara noastră. Luna octombrie ar trebui să fie cea în care taxele pentru jocurile de noroc se vor mări, iar pe lângă acest element se vor adăuga și reglementări importante.

Printre aceste reglementări ce vin în ajutorul dezvoltării unui cadru legal legat de industria jocurilor de noroc se dorește și constituirea unui fond financiar uriaș pentru tratarea dependenților de jocuri de noroc, prevenire, educație,  interzicerea operării prin firme aflate în offshore-uri sau interzicerea aparatelor de joc cu risc limitat.

Citește și: Apar noi schimbări legate de legea pensiilor. Marcel Boloș “nu este responsabilitatea Ministerului de Finanțe să stabilească aceste procente de creștere a pensiilor”