Ministerul Sănătății vine cu vești bune pentru mai multe categorii de pacienți. De la 1 decembrie 2022, pe lista medicamentelor gratuite sau compensate vor fi introduse 21 noi medicamente. Ce pacienți vor beneficia de această schimbare anunțată de autorități?
21 de medicamente vor fi introduse pe lista celor gratuite sau compensate
De la 1 decembrie 2022, anumite categorii de pacienți vor plăti un preț mai mic sau chiar vor primi gratuit medicamentele necesare pentru tratarea bolilor de care suferă.
Este pentru a treia oară în acest an când autoritățile revizuiesc lista medicamentelor gratuite sau compensate, iar noua listă va intra în vigoare de la 1 decembrie 2022. Reamintim că prima actualizare a listei a avut loc în luna ianuarie a acestui an, iar cea de-a doua în luna martie.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 2 noiembrie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.”, a precizat Ministerul Sănătății prin intermediul unui comunicat de presă oficial.
Astfel, de la 1 decembrie 2022, pacienții care au fost diagnosticați cu afecțiunile amintite mai sus își vor putea cumpăra anumite medicamente fie la un preț mai mic, fie le vor primi gratuit, în baza unei rețete
Persoanele care sunt asigurate în sistemul medical de stat și care sunt înscrise pe lista unui medic de familie pot primi din partea acestuia rețete prin intermediul cărora să își poată achiziționa medicamente compensate.
Acesta reprezintă, de fapt, un ajutor din partea statului, mai ales în cazul în care medicamentele necesare pentru continuarea tratamentului sunt foarte scumpe, dar în același timp sunt indispensabile bolnavilor. De precizat că o rețetă compensată este valabilă cel mult 30 de zile de la data emiterii. În cazul afecțiunilor cronice, perioada de valabilitate se reduce la 48 de ore.