Noi modificări în Codul muncii. Românii pot primi mai multe zile libere, în afara concediului de odihnă

Autor: Amalia Georgescu

Angajații vor putea primi zile libere pentru urgențe familiale  

Sursa: unsplash

Codul muncii urmează să fie schimbat, astfel că angajații ar putea beneficia de mai multe zile libere, pe lângă concediul de odihnă. Iată în ce situații pot fi solicitate zile libere.

Salariații vor putea solicita zile libere pentru urgențe familiale după ce vor fi introduse noile prevederi în Codul muncii. Aceste zile libere se vor acorda în afara concediului de odihnă și vor putea fi solicitate doar în anumite condiții.

Cum pot obține salariații zilele libere pentru urgențe familiale? 

Conform unor modificări care urmează să fie aduse Codului muncii, angajatorii le vor putea acorda salariaților zile libere pentru urgențe familiale.

Mai exact, în cazul unor situații neprevăzute apărute în familie, a unor urgențe cauzate de diferite boli sau accidente, angajații pot solicita zile libere, având în vedere că prezența lor la locul de muncă ar fi imposibilă în astfel de cazuri.

Practic, în cazul în care apar urgențe familiale în care prezența salariatului este indispensabilă, atunci angajatorul trebuie să îi acorde acestuia zile libere. În caz de accidente sau boli, angajații pot beneficia de 10 zile libere, acestea fiind încadrate în categoria „urgențe familiale”. 

Zilele libere acordate pentru urgențele familiale trebuie recuperate integral, iar modul în care se va face acest lucru va fi stabilit împreună cu angajatorul. Mai mult decât atât, pentru a beneficia de aceste zile libere, angajatul trebuie să își informeze angajatorul în prealabil, potrivit monitorulexpres.ro.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Minivacanță de 3 zile în august 2022. Când pică zilele libere în luna august și cine se va bucura de ele

Concedii Codul muncii 2022. Ce schimbări sunt anunțate de autorități? 

Pe lângă zilele libere pentru urgențe familiale, în Codul muncii vor apărea o serie de schimbări legate de concediile paternale și va fi introdus și concediul de îngrijitor.

În ceea ce privește concediul paternal, Codul muncii prevede ca acesta să aibă o durată de zece zile lucrătoare. În situația în care un angajator refuză să acorde concediul paternal, acesta riscă amenzi de până la 8,000 de lei. 

Angajații vor putea beneficia de un nou tip de concediu și anume cel de îngrijitor. Acest tip de concediu are o durată maximă de cinci zile lucrătoare în timpul anului calendaristic.

Conform Codului muncii, concediul de îngrijitor este diferit față de cel acordat pentru îngrijirea bolnavilor de cancer și poate fi solicitat de salariații care au de îngrijit o persoană bolnavă din familie.

Toate aceste concedii, mai exact cel pentru urgențele familiale, concediul paternal sau cel de îngrijitor se acordă în afara concediului de odihnă, fără să afecteze durata acestuia.

Citeste si: Câte zile libere își pot lua românii, în afară de cele 15 legale de la stat