Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de miercuri, 5 ianuarie 2022, Hotărârea numărul 1 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Ce se întâmplă cu nunțile și botezurile programate în 2022
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat miercuri o nouă hotărâre, iar începând de sâmbătă, noi reguli vor intra în vigoare.
Autoritățile au decis să prelungească starea de alertă în România, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022. Astfel, se vor impune și noi restricții pe teritoriul țării, din cauza cazurilor noi de Covid-19.
Citeste si: Marcel Ciolacu, despre certificatul verde: "Nu trebuie să punem presiune pe români să se vaccineze"
Din cauză că numărul cazurilor de coronavirus a crescut semnificativ în ultimele zile, autoritățile au stabilit noi reguli pentru desfășurarea evenimentelor private.
"Se propune menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise.", se arată în hotărârea adoptată miercuri de CNSU.
Principalele măsuri propuse pe durata stării de alertă
1. Coordonarea serviciilor publice de ambulanță și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență se va face de către inspectoratele județene/București-Ilfov pentru situații de urgență, iar coordonarea poliției locale de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/inspectoratele județene de poliție.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
2. Măștile de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, devin obligatorii în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
- Excepție fac:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței
de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în
3. Persoanele care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat vor fi izolate sau carantinate. Pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, este interzisă intrarea cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe, Angola și Zambia.
4. Personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile va fi testat săptămânal.
5. Se mențin restricțiile privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, conferințe etc. Aici nu pot participa decât maxim 100 de persoane, numai cu mască. În plus, demonstranții trebuie să fie vaccinați sau să fi trecut prin boală ori să prezinte un test Covid-19 negativ.
6. Organizarea competițiilor sportive, în spații închise sau deschise, se realizează doar între orele 5 și 21, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT- PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
- unde incidența trece de 1/1000 de locuitori, participarea spectatorilor este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului
7. Aceleași praguri de ocupare a spațiului sunt valabile și pentru cinematografe, teatre, săli de spectacol (50% pentru localitățile unde rata este sub 1/1000 de locuitori și 30% unde rata trece de acest prag).
8. La evenimentele în aer liber pot participa maxim 1.000 de persoane, fără să se depășească 50% din capacitatea maximă a spațiului, acolo unde rata nu trece de 1/1000 de locuitori. Și aici, pot avea acces doar persoanele prevăzute la punctul 6. Unde rata trece de 1 la mia de locuitori, scade numărul participanților admiși – de la 1.000 la 500. În plus, spațiul poate fi ocupat maxim 30%.
9. Sunt interzise activitățile recreative și sportive în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
Lista completă a măsurilor poate fi accesată AICI.