În Monitorul Oficial au fost publicate noi măsuri pentru sprijinirea victimelor violenței domestice, măsuri pe care ministerele sunt nevoite să le adopte începând cu data de 17 ianuarie 2025. Ultimele date publicate de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați arată că pe parcursul anului 2024 s-au înregistrat peste 9.000 de apeluri la linia telefonică destinată victimelor violenței domestice și nu numai.
Noi reguli de la 17 ianuarie 2025
Marți, 14 ianuarie 2025, au fost publicate noi măsuri suplimentare pentru sprijinirea victimelor violenței domestice. Aceste reguli au fost realizate pentru responsabilizarea autorităților, astfel fiecare minister trebuie să implementeze măsurile pentru sprijinirea victimelor violenței domestice de la data de 17 ianuarie 2025.
Legea nr. 1/2025 a fost votată în luna decembrie de Camera Deputaților și aduce modificări și completări la Legea 217/2023 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, care vor fi implementate de vineri, 17 ianuarie 2025.
Ministerul Sănătății trebuie să se asigure că fiecare medic specialist
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ministerul Educației trebuie să se asigure că fiecare unitate de învățământ din România afișează informații despre serviciile de ajutor pentru victimele violenței domestice. Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în colaborare cu radiodifuzorii și Consiliul Național al Audiovizualului, susține difuzarea materiale audio cu privire la serviciile de informare și consiliere pentru victimele violenţei domestice de tip linie telefonică de urgență.
Fiecare furnizor de transport public va fi obligat să afișeze în mijloacele de transport și în stațiile de transport public numărul liniei telefonice de urgență, dar și alte informații pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, potrivit avocatnet.ro.
S-au înregistrat peste 9.000 de apeluri la linia telefonică de urgență
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a publicat un comunicat de presă în care au specificat numărul apelurilor telefonice primite la linia telefonică de urgență pentru victimele violenței domestice și nu numai. În 2024, 9.285 de apeluri au fost înregistrate la linia telefonică destinată victimelor violenței domestice. Dintre cele 9.285 de apeluri înregistrate de ANES, 6.534 au fost apeluri preluate, 2.269 au fost apeluri scurte, iar 482 de apeluri au fost pierdute, deoarece operatorul call-center era angajat într-o altă convorbire
2.835 de apeluri au fost în domeniul violenței domestice, 31 de apeluri au fost în domeniul traficului de persoane, 9 apeluri au fost în domeniul egalității de șanse/gen, 22 de apeluri au fost în domeniul violenței sexuale 15 apeluri au fost în domeniul hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă.
Dintre cele 2.835 de apeluri care semnalau o violență domestică, 2.038 de persoane au apelat linia telefonică în calitate de victimă, 693 de persoane au apelat linia telefonică în calitate de martor, iar 104 de persoane care au apelat ANES nu au declarat în ce calitate au apelat linia telefonică, potrivit anes.gov.ro.