Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 02 iul 2024, 08:33

La ce reguli vor trebui să se supună acești participanți la trafic

Sursa: Unsplash

Guvernul a revizuit Codul Rutier pentru 2024 printr-o Ordonanță de Urgență, care vine cu noi reguli pentru participanții la trafic. Executivul a adoptat respectiva ordonanță pe 28 iunie, în cadrul unei ședințe.

Noile reguli adăugate prin Ordonanța de Urgență a Guvernului includ testarea bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice pentru alcool și droguri. De asemenea, s-au aprobat reglementări noi privind utilizarea echipamentelor video.

Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise 

În ședința din 28 iunie 2024, conform unui comunicat al MAI, Executivul a adoptat Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, în vederea sporirii siguranței rutiere, la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, la articolul 101 alineatul (1) a fost adăugat un nou punct care obligă bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice să se supună testării pentru alcool și substanțe psihoactive. În cazul în care se vor opune testării, aceștia vor fi sancționați. De asemenea, s-au stabilit criterii pentru polițiștii rutieri care să le permită solicitarea testării pentru substanțe psihoactive sau alcool în anumite situații, cum ar fi: 

  • detectarea recipientelor de băuturi alcoolice sau substanțelor psihoactive în vehicul;
  • săvârșirea repetată de contravenții sau infracțiuni legate de consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive în ultimii trei ani.

Citește și: Se schimbă legea pentru șoferi! Gestul care te poate lăsa fără permisul de conducere. Este strict interzis să faci acest lucru la volan

Testele pentru depistarea substanțelor psihoactive pot fi efectuate în laboratoarele specializate ale Inspectoratului General al Poliției Române sau în unitățile sanitare publice acreditate, conform normelor stabilite de Ministerul Sănătății.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

În cazul în care alcoolul din aerul expirat nu depășește 0,10 mg/l, persoana testată poate solicita o a doua verificare după 15 minute, iar rezultatul cel mai mic va fi considerat valabil juridic.

Ce alte modificări sunt aduse Codului Rutier

De asemenea, Codul Rutier modificat permite Poliției Române să prelucreze datele de monitorizare a traficului colectate de administratorii drumurilor județene și locale, în completarea prevederilor Legii 383/2022 care se aplică drumurilor naționale. În plus, participanții la trafic pot raporta prin înregistrări video sau audio-video comportamente agresive în trafic.

Conform Ordonanței de Urgență adoptate de Guvern, „înregistrarea audio-video sau video trebuie să cuprindă următoarele elemente:
a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele

agresive
percepute de participantul la trafic;
b) data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
c) locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele
agresive;
d) vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;

e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive,
relevantă pentru constatarea contravenției”.

Citește și: Un biciclist de 55 de ani și-a pierdut viața în urma unui accident! Tragedie rutieră a avut loc între Rădăuți și Horodnic de Jos

Totodată, au fost introduse noi indicatoare care avertizează asupra păstrării distanței între vehicule, ce vor fi amplasate pe drumurile expres și autostrăzi.