Noi reguli pentru cei care intră în concediu medical. Ce modificări au apărut în acest an

Author: Catalina Giol
Actualizat: 02 oct 2022, 01:50

Concediu medical

Sursa: Unsplash

Concediul medical reprezintă un drept al oricărui angajat din orice domeniu, pe care orice angajator are obligația să îl ofere în toate cazurile prevăzute de legea în vigoare. Iată ce modificări suferă legea privind concediul medical în 2022.

Acordarea concediului medical  suferă schimbări care îi privesc atât pe angajați cât și pe angajatori. Aceste noi modificări implementate la începutul anului 2022 intră în vigoare în luna ianuarie și vizează persoanele care lucrează la stat, dar și cele care muncesc în organizații private. Iată care sunt modificările aferente concediului medical și ce trebuie să știi despre acestea:

Care sunt modificările pe care le suferă concediul medical în noul an

În primul rând, persoanele care sunt angajate în cadrul mai multor organizații, dar care au depus cerere de concediu medical doar pentru una dintre acestea vor suferi sancțiuni. Legea concediului medical prevede faptul că acesta trebuie cerut, și respectiv oferit de către angajator, la toate instituțiile în care persoana în cauză are un contract de muncă în desfășurare.

O altă modificare în legea concediului medical prevedere durata acestuia.

În primă etapă, documentul care atestă contactarea unei afecțiuni ce necesită concediu poate fi de maxim 15 zile, dacă este obținut de un medic specialist din ambulatoriu. În cazul concediului acordat de către medicul de familie, acesta nu poate depăși în primă fază durata a patru zile.

Citeste si: Câte zile libere vor avea românii în 2022?

Pe lângă aceasta, durata concediului medical pentru incapacitatea temporară de muncă, oferit de medicul de familie, nu mai poate depăși 28 de zile într-un singur an. Pentru acordarea mai multor zile libere în baza unei afecțiuni, concediul medical nu poate fi prelungit decât dacă acesta este acordat de un medic curant. Comparativ cu anul trecut, în 2022 scade durata acestui tip de concediu cu 2 zile, în 2021 maxima fiind de 30 de zile.

O altă schimbare vizează persoanele fără contract de muncă, acestea având posibilitatea de a se asigura individual pentru concediul medical. În cazul persoanelor care nu au venituri provenite din salarii, dar care își doresc să beneficieze de asigurare, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizațiile de asigurări sociale se va stabili în funcție de media veniturilor brute lunare aferente ultimelor șase luni din care se constituie stagiul de asigurare, în limita maximă a trei salarii minime brute pe țară.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Modificări pentru medicii de familie privind concediul medical

Un alt lucru nou ce privește legea concediului medical vizează medicii de familie. Aceștia vor fi nevoiți să întocmească un plan de urmările al evoluției bolii persoanei care a depus cererea de concediu, care va cuprinde două etape de evaluare.

Prima vizează evaluarea inițială a pacientului și indicațiile necesare pe care acesta va trebui să le urmeze, precum un regim alimentar sau o prescripție medicală. În cea de-a doua etapă se urmărește evoluția propriu-zisă a bolii, urmând să fie întocmit un plan de reevaluare medicală, indicații sanitare aferente sau prelungirea concediului în cazul acestei necesități prin intermediul unui document justificativ. Evaluarea constantă a pacientului poate fi făcută atât la cabinetul specializat al medicului de familie, cât și la domiciliul persoanei bolnave.

Citeste si: Cum se folosesc testele de salivă în școli. Demonstrația făcută de miniștrii Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu

Această nouă regulă are la baza sa și câteva excepții printre care se numără urgențele medico-chirurgicale pentru toate bolile din grupa A, precum HIV, Covid-19, tuberculoză, poliomielită, febra galbenă și malaria, sau pentru afecțiunile infectocontagioase pentru care este necesară și obligatorie impunerea măsurii de izolare la domiciliu.

Procedura de depunere a documentelor pentru recuperarea indemnizațiilor de concedii medicale pentru angajatori

Pentru primirea indemnizațiilor de concedii medicale a angajatorilor, aceștia pot face procedura de depunere a actelor atât în format digital, cât și în mod fizic. Pentru depunerea documentului prin intermediul mediului online, angajatorii trebuie să trimită un mail pe adresa instituțională CAS a județului, în care să includă documentele necesare, plus codul fiscal, denumirea angajatorului și perioada de raportare la care se face referire.

Pentru cei care își doresc să depună documentele față în față, aceștia trebuie să se deplaseze la sediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fiecărui județ cu o serie de documente: cererea tip pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizațiile de concedii medicale, centralizatorul privind certificatele de concediul pentru luna în care s-a solicitat acesta și certificatele de concediu medical pentru perioada în care se solicită restituirea sumelor aferente.

 

Sursă: cas.cnas.ro