Noi reguli pentru cetățenii ce vor permis de conducere românesc. Astăzi vor intra în vigoare modificările

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 mai 2024, 00:35

Astăzi vor intra în vigoare modificările

Sursa: PixaBay

Duminică, 13 august 2023, au intrat în vigoare noi modificări cu privire la permisul de cnducere, pe care toți șoferii trebuie să le cunoască.

Luna august a anului 2023 a adus mai multe modificări cu privire la condițiile de restituire  și de dobândire a permisului de conducere  românesc de către șoferii care dețin permise eliberate de alte state. 

Citește și: Codul Rutier 2023: Apar schimbări majore pentru cei care vor să înmatriculeze mașinile sau să își schimbe permisul auto

Noi reguli pentru cetățenii ce vor permis de conducere românesc

MAI a anunțat că începând cu data de 13 august 2023, vor fi aduse noi modificări cu privire la dobândirea și restituirea permisului de conducere, aceste reguli s-au adăugat Ordonanţei nr. 29/2023, ce a fost aprobată în urmă cu trei zile de către Guvern. 

„Cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea

legislația până în prezent. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România”
, a anunțat MAI, relatează observatornews.ro

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O altă modificare importantă ce va fi adăugată în regulamentul rutier începând cu dara de 13 august 2023 este reprezentată de posibilitatea pe care persoanele care nu au reședință sau domiciliu în România să poată înmatricula un autovehicul în țara noastră, provizoriu. Această înmatriculare trebuie să fie una provizorie, astfel încât ca mașina să fie înmatriculată definitv în altă țară.

Acest lucru era permis doar cetățenilor care aveau reședința sau domiciliul în România.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în fotografia de pașaport sau cea pentru cartea de identitate

Restituirea permisului de conducere se poate modifica

Data de 13 august 2023 a adus o altă regulă cu privire la restituirea permisului de conducere, mai exact „introducerea posibilității restituirii permisului de conducere- reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din

organism a substanțelor psihoactive”

Citește și: Anunț de ultimă oră pentru șoferi! Ești bun de plată dacă ai nevoie de asistență pe aceste drumuri