Numărul accidentelor care se produc pe drumurile din România crește într-un ritm alarmant, motiv pentru care noi reguli sunt impuse. Cei mai atenți la acest aspect trebuie să fie motocicliștii, deși nici șoferii autoturismelor nu vor scăpa de aceste măsuri.
Conform Articolului 8 din Codul Rutier, toate autovehiculele trebuie să aibă: două triunghiuri reflectorizante, trusă medicală de prim ajutor și un stingător. De acest lucru trebuie să țină cont și motocicliștii care nu au luat în considerare prevederile, în majoritatea cazurilor, pe motiv că nu au spațiu de depozitare.
Așadar, mai mulți senatori au venit cu propunerea schimbării Codului Rutier 2022 pentru cei care merg cu motocicleta. Senatorii care au venit cu această idee sunt cei de la Cluj, în urma mai multor amenzi care au fost acordate motocicliștilor care nu aveau asupra lor respectivele accesorii.
Ce argumente au fost aduse în favoarea motocicliștilor
Conform Observatornews.ro, relatează Capital.ro, Gabriel Berea, unul dintre cei care a inițiat proiectul, prezintă riscurile mortale cărora motocicliștii pot fi expuși, dacă vor avea asupra lor lucrurile menționate anterior.
„Gândiţi-vă că, în cazul accidentelor de motocicletă, motociclistul, de cele mai multe ori, este proiectat pe şoses. În condiţiile în care acesta ar avea în rucsac un extinctor, aproape de coloană, posibil să rămână toată viaţa într-un scaun cu rotile”, a spus Gabriel Berea.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
„Dacă cineva improvizează vreun suport sau vreun loc unde poate fi pus stingătorul, în zona motorului unde există căldura foarte mare sau, în cazul în care motocicleta cade chiar pe partea unde este stingătorul, situaţia poate deveni periculoasă”, a declarat și
Cristian Anghel, un instructor moto.Cu toate acestea, Claudiu Costea, un agent de la brigade rutieră, susține că amendarea lipsei acestor accesorii ar trebui să fie implementată: „Motocicleta, respectiv mopedul, se încadrează în categoria autovehiculelor. Conducătorii de autovehicule, care nu au în dotare aceste elemente de siguranţă, riscă o amendă cuprinsă între 580 de lei şi 720 de lei”.
Ce schimbări vor apărea în Codul Rutier
Aleșii din coaliția de guvernare au venit cu modificări asupra ordonanței adoptate de Guvern și care a intrat în vigoare încă din luna februarie a acestui an. Conform acesteia, șoferii pot rămâne fără permisul de conducere, dacă vor da dovadă, în trafic, de un comportament agresiv.
Schimbările din noul Cod Rutier vor interzice ca permisul acestora să mai fie luat, iar vinovații se vor alege doar cu o amendă.
Citeste si: Karmen, fiica lui Adrian Minune, implicată într-un accident rutier: "Toată bara din față e distrusă"
Aici se încadrau șoferii care: claxonau și foloseau semnalele luminoase în mod agresiv, pentru ca ceilalți șoferi să elibereze banda de circulație, nu respectau distanța impusă față de celelalte vehicule în timpul deplasării, reduceau viteza în mod brusc, fără motiv, foloseau cuvinte sau gesturi jignitoare la adresa celorlalți participanți în trafic.
https://www.capital.ro/va-fi-obligatoriu-in-romania-se-schimba-codul-rutier-se-aplica-o-regula-noua.html