Noi reguli pentru șoferi! Numărul foarte mare de accidente a impus noi măsuri

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 19 apr 2023, 05:05

Noi reguli pentru șoferi! Numărul foarte mare de accidente a impus noi măsuri

Sursa: Istock

Din nefericire, România înregistrează în fiecare an un număr extrem de mare de accidente rutiere și cele mai multe sunt provocate de acei șoferi care calcă prea tare pedala de accelerație. Așadar, s-a decis schimbarea Codului Rutier.

Numărul mare de șoferi care dă naștere accidentelor, deoarece calcă prea tare pedala de accelerație, a dus la modificarea Codului Rutier. Așadar, mai mulți parlamentari USR au decis să depună un proiect de lege prin intermediul căruia cer creșterea siguranței transportului școlar.

Accidentele create de șoferi, în care sunt implicate microbuzele școlare, au stârnit îngrijorări

„Am iniţiat acest proiect, pentru că îmi doresc ca elevii să călătorească în condiţii de siguranţă sporită atunci când folosesc autobuzele şi microbuzele şcolare.

În ultimii ani, au avut loc zeci de accidente rutiere în care au fost implicate autovehicule şcolare, accidente care s-au soldat cu răniţi şi cu decese în rândul elevilor.

Într-un raport al Curţii de Conturi, apare o recomandare clară de a crea un cadru pentru creşterea vizibilităţii deplasării elevilor, pentru a preveni accidentele în care sunt implicate autovehiculele cu rol de transport public de elevi.

Este nevoie de o mai mare atenţie pentru transportul elevilor şi asta înseamnă adoptarea unor soluţii moderne şi care sunt uşor de implementat, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere financiar.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De exemplu, instalarea unui limitator de viteză a vehiculului pentru a preveni depăşirea vitezei legale este una dintre soluţiile cuprinse în această lege. Multe dintre accidente au loc din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum”, a declarat Denisa Neagu, deputat USR, potrivit unui comunicat de presă al partidului din care face parte.

Citeste si: Noua lege a Educației! Sorin Cîmpeanu anunță noi schimbări la nivel educațional pentru copiii cu nevoi speciale

Mai multe măsuri au fost propuse, pentru siguranța copiilor

„Pentru o mai mare vizibilitate în trafic propunem şi vopsirea autovehiculelor cu rol de transport public de elevi cu o culoare uşor de remarcat în trafic (galben/portocaliu). Aceasta este o măsură prin care îi facem mai atenţi pe ceilalţi participanţi la trafic ale căror acţiuni ar putea provoca un accident, dar ar duce şi la sporirea vizibilităţii maşinilor în condiţii meteo nefavorabile (ploaie, ceaţă etc.).

De asemenea, considerăm importantă instalarea unui sistem de monitorizare GPS în timp real a rutelor, precum şi a unei camere de supraveghere care să filmeze în interiorul şi în exteriorul autovehiculului. Toate acestea sporesc siguranţa la bordul maşinilor care transportă elevi”, a continuat și Silvia Dinică, senator al partidului USR.

Citeste si: Școlile profesionale se desființează, iar elevii vor trebui să se înscrie la liceele profesionale

„România avea, în decembrie 2019, aproape 4.300 de microbuze şi autobuze şcolare. Modificarea acestora, respectând reglementările propunerii noastre legislative, ar însemna o cheltuială de la bugetele locale ale primăriilor de aproape 9,2 milioane de lei. Impactul bugetar este, iată, nu unul atât de mare şi nu trebuie să uităm că viaţa are prioritate”, a spus și Pollyanna Hangan, deputată USR, conform r omaniatv.net.