Noi reguli pentru șoferi! Poți rămâne fără carnet dacă nu respecți interdicțiile. Se introduce semnul de circulație Bike Box

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 14 iun 2023, 00:30

Încă din vara anului trecut, a fost aprobată introducerea marcajului Bike Box, care va fi montat la semafoarele din intersecțiile mari.

Șoferii care circulă în Capitală trebuie să fie foarte atenți la noul semn de circulație, care a fost deja montat în intersecțiile aglomerate. Este vorba despre Bike Box, un marcaj aprobat de autorități pentru a ajuta bicicliștii să circule în siguranță în traficul auto. 

Ce riști dacă nu respecți marcajul Bike Box

Marcajul Bike Box este montat la intersecțiile semaforizate în zonele unde există treceri de pietoni unde se poate vira la stânga.

Măsura este menită să mențină siguranța persoanelor care se deplasează folosind biciclete și trotinete.

Este total interzisă conducerea mașinilor în zonele cu marcajul Bike Box atunci când semaforul este de culoare roșie. În intersecțiile în care există Bike Box, exclusiv bicicletele și trotinetele vor putea aștepta la semafor, în interiorul spațiului marcat.

Citeste si: Avertisment pentru șoferi! Ce pățesc cei care utilizează telefonul mobil atunci când conduc. Amenzile sunt usturătoare

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Bike Box-ul reprezintă o zona bine delimitată, constând într-un marcaj în formă pătrată, cu o bicicletă în mijloc, care va apărea pe carosabil. Principalul rol al acestor marcaje este să-i ajute pe cei care se deplasează pe două roți, prin crearea unui spațiu de stocare a bicicletelor care efectuează virajul la stânga. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate.

Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acroșați de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament”, a transmis Primăria Capitalei, relatează România TV.

Cum arată un marcaj Bike Box

Marcajul Bike Box este o zonă bine delimitată, formată din câteva pătrate cu o bicicletă desenată în mijloc, care vor fi prezente pe șosea.

Marcajele vor avea o lungime de trei metri și vor asigura siguranța cetățenilor care se deplasează cu bicicleta sau trotineta.

Citeste si: Noua taxă de poluare în Capitală! Cât trebuie să plătești în funcție de vechimea mașinii tale. Riști amenzi de până la 5.000 de lei dacă nu achiți

Exemplu de marcaj Bike Box, în altă țară:

Șoferii au obligația de a nu pătrunde în marcajele Bike Box, introduse în Codul Rutier, atunci când ajung la semafor. Cei care nu respectă regulile riscă amenzi de până la 750 de lei și suspendarea carnetului pentru 30 de zile.