Noi reguli privind pastilele cu iodură de potasiu! Iată ce trebuie să știi dacă vrei să le administrezi

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 06 ian 2023, 08:20

Noi reguli privind pastilele cu iodură de potasiu! Iată ce trebuie să știi dacă vrei să le administrezi

Sursa: Twitter

Ministerul Sănătății a făcut o campanie de informare legată de iodura de potasiu și a transmis toate detaliile pe care le au nevoie cei care vor să administreze aceste pastile.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre motivele pentru care vor fi date populației aceste pastile, cel mai probabil prin medicii de familie și prin farmacii, începând cu a doua jumătate a lunii acesteia.

Ce trebuie să știi despre pastilele cu iodură de potasiu

„Nu suntem sub amenințarea unui accident nuclear, dar acesta nu poate fi exclus nici în situații de pace, mai ales într-o situație de război la graniță.

Astfel de accidente sunt posibile, dar nu sunt probabile. (…) Trăim vremuri mai puțin normale, este bine ca lumea să fie pregătită”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Pastilele cu iodură de potasiu se administrează doar în cazul expunerii la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear, în primele șase ore după anunţul autorităţilor, potrivit capital.ro.

Citeste si: Ce valabilitate au pastilele de iod. Ministrul Sănătății, despre afecțiunile pe care aceste medicamente le pot produce

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cei care iau iodură de potasiu fără recomandare pot dezvolta disfuncţii ale glandei tiroide, precum hipotiroidism sau hipertiroidism.

Românii vor primi pastile cu iodură de potasiu doar ca măsură preventivă, pentru a le permite să aibă acces la aceste comprimate și să fie corecct informați despre ele.

Ce doză de iodură de potasiu trebuie să iei în funcție de vârstă

  • Nou-născuţi — 1 lună: un sfert de comprimat, dizolvat in apă sau ceai.
  • Copii 1 lună — 3 ani: o jumătate de comprimat, dizolvat in apă sau ceai.
  • Copii 3 — 12 ani: 1 comprimat.
  • Copiii peste 12 ani şi adulţi: 2 comprimate
  • Adulți 40+ ani: nu se recomandă administrarea de iodură de potasiu.

Pastilele de iodură de potasiu nu se administrează imediat după ce sunt primite, ci în primele șase ore după anunțul autorităților.

Informaţii suplimentare pot fi găsite la următoarele numere de telefon: 021 317 40 06 (tarif normal); Program: Luni-Joi, 8:30- 16:30, Vineri, 8:30- 14:30.

Citeste si: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România își va extinde producția pastilelor cu iod, în caz de război nuclear

Pastilele cu iodură de potasiu se țin într-un loc sigur, uscat şi răcoros, ferite de lumină și de accesul copiilor.

Contraindicațiile comprimatelor cu iodură de potasiu sunt comunicate de medicul de familie, în funcție de evidenţele pacienţilor de pe lista proprie.

Pacienţii cu tiroidectomie au contraindicații legate de comprimatele cu iodură de potasiu. Pentru femei gravide şi pentru femeile care alăptează nu există contraindicații.